Drágulást is hozhat a PET-palackok betétdíja

2013.03.13.

  Nemrégiben ismertté vált, hogy a szaktárca kötelező betétdíjas rendszert kíván bevezetni az úgynevezett egyutas italcsomagolásokra vonatkozóan – ilyenek például a PET-palackok és alumíniumdobozok –, hogy ösztönözze a lakosságot ezek nagyobb arányú begyűjtésére. Magyarországon a csomagolási hulladék mintegy 10-15 százalékát teszi ki az italcsomagolás, ennek visszagyűjtése jelenleg a szelektív gyűjtőrendszeren keresztül történik.

NGM: nincs csúszás a pénztárgépek bekötésénél

2013.03.07.

  A pénztárgépek engedélyezése, gyártása kellő időre megtörténik, így nem lesz akadálya a jogszabálynak megfelelő határidő betartásának és az állami adóhatóság általi betartatásának - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.Az új típusú, online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre vonatkozó részletes szabályokat tartalmazó NGM-rendeletet február 15-én hirdették ki. A rendeletnek megfelelően az új pénztárgépekre való átállás időpontja 2013. május 1-je.

Lazulhat a nadrágszíj?

2013.03.04.

  Az ötezernél kisebb lélekszámú települések adósságkonszolidációja tavaly lezárult, az év eddig eltelt időszakában az ötezer lelkesnél nagyobb helyhatóságokkal tárgyalt a kormány a tartozások átvállalásának mértékéről. Az átvállalt adósság összesen 600 milliárd forintot tesz ki, a mértéke a legjobb pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatok esetében az adósság negyven, a legrosszabb helyzetben lévőknél pedig hetven százaléka. A 600 milliárd forintnyi önkormányzati adósságból 100 milliárd forintnyit, azaz az ötezer lélekszámnál kisebb települések adósságát már kifizették, most az ennél nagyobb városokkal való tárgyalást zárták le.

Újraindul az első munkahely garancia program

2013.02.27.

  Március 1-től újraindul a pályakezdőket támogató első munkahely garancia program, a támogatás összege 5 milliárd forint, amelyből legalább 7200 fiatal támogatható - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára. A programra szakképzett és szakképzetlen 25 év alatti fiatalok jelentkezhetnek a munkaügyi kirendeltségeken, ahol munkaadót is segítenek keresni számukra. A munkaadó legfeljebb hat hónapig kapja meg a pályakezdőnek fizetett munkabért és közterheit, viszont utána a foglalkoztatás felének megfelelő továbbfoglalkoztatást kell vállalnia.

Több százezer adóbevallást vár ma éjfélig az adóhivatal

2013.02.25.

  A hatóság arra is figyelmeztet, hogy az esetleges adóhátralékot szintén máig kell befizetni. A ma lejáró határidő az egyéni vállalkozásokat, a bevételi nyilvántartást vezető betéti és közkereseti társaságokat, valamint az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyeket és társasházakat érinti. Nekik ma éjfélig kell beadni az adóbevallásukat, ez több százezer ügyfelet érint, mondja Linczmayer Szilvia, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője.

Nem szigorítja a kormány a házi pálinkafőzés szabályait

2013.02.23.

  Nem tervezi a kormány a házi pálinkafőzés szabályainak szigorítását, és az uniós bíróság előtt is kész megvédeni álláspontját A Nemzetgazdasági Minisztérium azután közölte ezt, hogy az Európai Bizottság bejelentette: az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot a házi pálinkafőzés jövedéki adómentessége miatt. Az alkoholtartalmú italok jövedéki adóját uniós jogszabály harmonizálja, és az Európai Bizottság szerint a magyarországi mentesség nem esik az uniós szabályozás által megengedett határok közé. 

Ismét nő a benzin ára

2013.02.19.

  3 forinttal nő a benzin ára a hazai töltőállomásokon szerdán – értesült piaci forrásból a holtankoljak.hu. Így literenkénti átlagos ára 436 forintra nő, ezzel egy szintre kerül a gázolaj árával, aminek átlagára szintén 436 forint - utóbbi ára szerdán nem nő. Legutóbb pénteken tapasztaltunk áremelést, akkor 2 forinttal nőtt a gázolaj ára, a benziné nem változott. A benzin ára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került.

Május 1-ig kell átállni az online pénztárgépekre

2013.02.14.

  Május elsejéig kell átállni a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal online adatkapcsolatra képes pénztárgépek alkalmazására - jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben.A kormányhatározat arra hívja fel a nemzetgazdasági minisztert, hogy rendeletben határozza meg az új pénztárgépek bevezetésének ütemezését úgy, hogy az online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre való átállás időpontja: 2013. május 1.A határozat szerint az elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépeket 2013. június 30-ig lehet használni, addig ezt az állami adóhatóság nem szankcionálná, ez a határidő az elektronikus naplóval rendelkező hagyományos pénztárgépeknél 2013. december 31-e.

Ismét többet kell fizetnünk ezúttal a gázolajért

2013.02.13.

  Emelte bruttó 4 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán a Mol, a benzin ára nem változott Az emeléssel a gázolaj 431  forintra változott, a 95-ös benzin literenkénti átlagára 432 forint maradt. A Mol február elejétől heti két alkalommal határoz az üzemanyagár- változásokról, így már nemcsak hétfőn, hanem szerdán is dönt az aktuális valutaárfolyam és a tőzsdei árak alapján az árról. Az autósok 20-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak egyes kutak árai között. 

Fizetési határidő a kisadózók számára

2013.02.12.

  Február 12., azaz a mai nap az első fizetési határidő a kisadózók számára A főállású kisadózók után fizetendő „kata-adó” havi 50 ezer forint, a nem főállásúak után 25 ezer forint. Ez kiváltja a vállalkozás társasági adóját, valamint a kisadózóként bejelentett magánszemélyek személyi jövedelemadóját, járulékait és a rájuk tekintettel fizetett szociális hozzájárulási adót, valamint az egészségügyi- és a szakképzési hozzájárulást is - közölte a Nemzeti Adó-és Vámhivatal.

[Első]   << Előző    25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   Következő >>   [Utolsó]