Kortárs Művészek kiállítása a Vasvári Pál Múzeumban

2014.04.30.

  Holló László Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész olajfestményeiből és grafikáiból, Boncsér Árpád szobrászművész alkotásaiból valamint Vencsellei István debreceni fotográfus, fotóművész képeiből nyílt hármas kiállítás a Vasvári Pál Múzeum Ady Endre úti fő épületében.A kiállítás június 10-ig tekinthető meg.

Országos Akvarellfestő Verseny rendeztek Tiszavasváriban

2014.04.15.

  Krutilla József megyénk neves pedagógusa és akvarellistája tiszteletére a Tiszavasvári Általános Iskola és a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola április 12-én rendezte meg a III. Krutilla József Országos Akvarellfestő Versenyt Tiszavasváriban.A versenyre az ország különböző pontjairól – Keszthelytől Szegeden, Budapesten át Sárospatakig – 35 iskolából érkeztek képzőművészettel, festészettel foglalkozó tanulók.

A költészet napja kicsit másképp

2014.04.11.

  Ma van József Attila születésnapja, s minden évben ilyenkor ünnepeljük a költészet napját. Szerkesztőségünk humoros módon kíván megemlékezni erről a napról. A világhálón egyre-másra bukkannak fel az újravágott klasszikus filmjelenetek világsztárok szájából hangzanak el a magyar költészet remekei. Milyen az amikor Sharon Stone vagy éppen Al Pacino  szaval?

Mesemondó ovisok

2014.04.03.

  "Kedvenc mesém!" - címmel városi mesemondó versenyt rendeztek a közelmúltban Tiszavasváriban. A döntőt a helyi óvodákban megtartott előselejtezők után  2014. március 19-én  a Városi Könyvtárban rendezték meg . A zsűri döntése alapján I. helyezést ért el: Rácz Petra - Fülemüle Óvoda, II. helyezettek: Borbély Péter Kristóf és Rozgonyi Dóra a Fülemüle Óvoda nagycsoportosai, III. helyezést ért el: Tályai Loretta a Lurkó Kuckó Óvodából.

Elmarad a Hegyalja Fesztivál

2014.03.25.

"A Hegyalja Fesztivál területén folytatott és tervezett munkálatok következtében az idei Hegy' elmarad" - közölték a szervezők a fesztivál facebook-oldalán ma délután. Az eddigi hírek szerint az idei fesztivált ingyenesre tervezték, azonban a szervezők szűkszavú közleménye szerint a területen folyó munkálatok miatt olyan plusz költségeket kellett volna vállalniuk, amit nem tudtak finanszírozni.

Háromdimenziós térben a Nyíri mezőség régészeti leletei

2014.03.25.

  A Hortobágy, a Nyírség és a Tisza keleti partja közötti Nyíri mezőség olyan ritka terület, amelyen a Kr.e. 5000-től a középkorig feltárt települések és temetők reprezentálják az egymást követő civilizációk fejlődését. A legkorábbi emlékek az új kőkori Tiszadob csoport idejéből származnak. A tájegység történetét bemutató régészeti gyűjtemény a térség múzeumában a  Vasvári Pál Múzeum látható. A Nyíri mezőség páratlan régészeti leleteit bemutató kiállítás a tavalyi esztendőben  lezajlott nagyszabású Európai Uniós forrásból megvalósult múzeum felújítás miatt jelenleg nem látogatgatható.

Fölszállott a Páva - a Nyírség is elkezdi

2014.03.13.

  A táncegyüttes fontos küldetésnek érzi, hogy az általa képviselt értékeket megismertesse a helyi és az országos közönséggel, ezért jelentkeztek a Fölszállott a páva televíziós folklórvetélkedőbe. Március 15-én élő adásban láthatjuk az új koreográfiát, aminek címe: “Tallózunk mezején régen volt időknek…” A hiteles forrásokból gyűjtött, és újraalkotott táncok a próbateremben nyerik el végső formájukat, ezt volt alkalmunk meglesni kedden este Nyíregyházán, a Honvéd utcai próbán.

Könyv és Kard - Tisztelgés a márciusi ifjak előtt

2014.03.09.

  A Vasvári Pál Múzeum az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc 166. évfordulójának tiszteletére, és a márciusi ifjak kiemelkedő alakja Vasvári (Fejér) Pál emlékére - aki 1826.július 14-én Tiszadübön (ma: Tiszavasvári) született - Múzeumpedagógiai oktatófüzet adott ki a napokban. A " Könyv és Kard " nevet viselő foglalkoztató füzet mind formájában és tartalmában  egyedi, érdekes, szórakoztató és interaktív a diákok és a felnőttek számára egyaránt.

Mobil applikáción a Vasvári Pál Múzeum

2014.03.03.

  Digitális kalandozásra invitál a Vasvári Pál Múzeum új mobilalkalmazása: az applikáció az 50 éves múzeum történetét, és kiállításait mutatja be, valamint a múzeum rendezvényeiről, programjairól tájékoztat. Az infokommunikációs forradalom jó pár éve jelen van a hétköznapokban és hatása jelentősen átalakította tájékozódási szokásainkat. Néhány évtizede még elképzelhetetlen technikai eszközök állnak ma a rendelkezésünkre a mindennapi életben. A múzeumbarátok ezentúl mobiltelefonjunkon bárhol nyomonkövethetik a Vasvári Pál Múzeumban zajló eseményeket. Azon a látogatók akik nem rendelkeznek még " okostelefonnal " a helyszínen díjmentesen kikölcsönözhető táblaszámítógépen ismerkedhetnek  meg a múzeum gyűjteményével és történetével.

Szabadegyetem a múzeumban

2014.02.19.

  Hatalmas érdeklődés mellett különleges előadás várta az érdeklődőket a Vasvári Pál Múzeum  Baráti Köre Szabadegyetemi előadására. A Korniss család Tiszabüdön címmel Komiszár Dénes helytörténész tartott előadást 2014. február 13-án  a Vasvári Pál Múzeum Kálvin úti épület emeleti kiállítójában. A Tiszabüd község öthatodát birtokló büdi Dogály János és Konstantin 1792-ben nyertek címeres nemesi levelet I. Ferenc királytól.

<< Előző    1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12     Következő >>