Könyv és Kard - Tisztelgés a márciusi ifjak előtt

2014.03.09.

  A Vasvári Pál Múzeum az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc 166. évfordulójának tiszteletére, és a márciusi ifjak kiemelkedő alakja Vasvári (Fejér) Pál emlékére - aki 1826.július 14-én Tiszadübön (ma: Tiszavasvári) született - Múzeumpedagógiai oktatófüzet adott ki a napokban. A " Könyv és Kard " nevet viselő foglalkoztató füzet mind formájában és tartalmában  egyedi, érdekes, szórakoztató és interaktív a diákok és a felnőttek számára egyaránt.

Mobil applikáción a Vasvári Pál Múzeum

2014.03.03.

  Digitális kalandozásra invitál a Vasvári Pál Múzeum új mobilalkalmazása: az applikáció az 50 éves múzeum történetét, és kiállításait mutatja be, valamint a múzeum rendezvényeiről, programjairól tájékoztat. Az infokommunikációs forradalom jó pár éve jelen van a hétköznapokban és hatása jelentősen átalakította tájékozódási szokásainkat. Néhány évtizede még elképzelhetetlen technikai eszközök állnak ma a rendelkezésünkre a mindennapi életben. A múzeumbarátok ezentúl mobiltelefonjunkon bárhol nyomonkövethetik a Vasvári Pál Múzeumban zajló eseményeket. Azon a látogatók akik nem rendelkeznek még " okostelefonnal " a helyszínen díjmentesen kikölcsönözhető táblaszámítógépen ismerkedhetnek  meg a múzeum gyűjteményével és történetével.

Szabadegyetem a múzeumban

2014.02.19.

  Hatalmas érdeklődés mellett különleges előadás várta az érdeklődőket a Vasvári Pál Múzeum  Baráti Köre Szabadegyetemi előadására. A Korniss család Tiszabüdön címmel Komiszár Dénes helytörténész tartott előadást 2014. február 13-án  a Vasvári Pál Múzeum Kálvin úti épület emeleti kiállítójában. A Tiszabüd község öthatodát birtokló büdi Dogály János és Konstantin 1792-ben nyertek címeres nemesi levelet I. Ferenc királytól.

A világ sokat köszönhet Kabay Jánosnak

2014.01.30.

  Szerdán volt 78 éve annak, hogy hatalmas fájdalmak közepette elhunyt Kabay János feltaláló a morfin gyártás atyja. Kabay János 1896. december 27-én született Büdszentmihályon. 1915-ben a műegyetem Vegyészmérnöki Karára iratkozott be, de tanulmányai elvégzésében megakadályozta a világháború. Katonának vonult be, majd a háború után bátyja hajdúnánási gyógyszertárában gyakornokoskodott. 1920-ban gyógyszerészetre iratkozott be és 1923-ban gyógyszerész oklevelet nyert.

A magyar kultúra napjára emlékeztek a hétvégén Szatmárcsekén

2014.01.20.

  A Himnusz a magyar kultúra legerősebb identitásképző alkotása és egyben aranytartaléka is - hangsúlyozta a kultúráért felelős államtitkár a magyar kultúra napja alkalmából vasárnap Szatmárcsekén megtartott ünnepségen. A beszédet követően Halász János, a történelmi egyházak képviselői, valamint a térségi politikusok és települési polgármesterek megkoszorúzták Kölcsey Ferenc síremlékét, majd átadták a Kölcsey Társaság által alapított emlékplakettet.

Norina végigtáncolta Amerikát

2014.01.16.

  Több mint három hónapos észak-amerikai turnén  vett részt 2013 szeptemberétől - december közepéig a Magyar Állami Népi Együttes Magyar rapszódia – Amerika című műsorával, amelyet több mint hetvenszer mutatnak be az Egyesült Államokban New Yorktól - San Franciscóig, illetve Kanada 7 városában. A táncegyüttes tagja, és a turnén részt vett a tiszavasvári kötődésű Aranyos Norina is, aki a néptánc alapjait a szabolcsi kisvárosban sajátította el.

Venezuelában lép fel a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar

2014.01.13.

  A Kodály Zoltán-féle zenepedagógiai módszer bemutatására és népszerűsítésére Venezuelába utazik a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar. A kórus tagjai a mesterkurzusok és szemináriumok mellett több koncertet adnak majd a dél-amerikai országban. A Szabó Soma karnagy vezette vegyeskar harminchárom énekese szombaton indul Venezuelába, ahová Maria Guinand karnagy, a venezuelai Schola Cantorum és több más énekkar alapítójának meghívására utaznak – közölte honlapján a Cantemus Kórus hétfőn.

Rekord látogatószám a Vasvári Pál Múzeumban

2013.12.23.

  Mozgalmas és eredményes évet zárt az idei esztendőben a Vasvári Pál Múzeum. Noha a 2012-as esztendőhöz képest "csak" ezer fővel növekedett a látogatók száma a Nyíri mezőség múzeumában,mégis bizakodásra adhat okot az a tény, hogy az elért 14.219 fő látogató az év második felében (júniustól-decemberig) az ismert felújítás utáni időszakban látogatta meg a 50 éves jubileumát ünneplő múzeumot.A fenntartó önkormányzat a lehetőségeihez mérten  mindent megtett azért, hogy az intézményben a szakmai munka magas színvonalon, megfelelő feltételek mellett folyhasson.

Szőttek, fontak, táncoltak

2013.12.02.

  Fonóba és Táncházba várta az érdeklődőket a Nyíri Mezőség kincseit őrző Vasvári Pál Múzeum. November 29-én pénteken este határtalan vigassággal és Batyus bállal egybekötött táncház volt a Göbölyös tánccsoporttal ezúttal a helyi "kultúrban" ahol a talpalávalót Kósa Péter és bandája szolgáltatta. Másnap a régi hagyományokat felidézve ez érdeklődők megismerkedhettek a szövéssel, fonással.

Digitális forradalom a múzeumokban

2013.12.01.

  A november 28-i tiszavasvári regionális múzeumpedagógiai szakmai találkozó kiváló példa arra, hogy számos múzeum már felkészült a digitális nemzedék kiszolgálására. Egyre több azon muzeális intézmények száma, amelyek nem csak papír alapon képzelik el a tudásátadást és a kommunikációt, de a digitalizálás és az online megoldások is fontos szerepet kapnak munkájukban. A találkozó résztvevői többek között megtudhatták, mitől sikeres a múzeumpedagógia és az online kommunikáció a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban, hogyan zajlik a digitális „forradalom” a találkozónak otthont adó Vasvári Pál Múzeumban, miként lehet egy falusi közgyűjteményt digitalizálni, és milyen egy játékszoftver múzeumi alkalmazása.

<< Előző    13   14   15   16   17   18   19   Következő >>