A kiskörei tározó vízkészletéből történt fokozatos pótlásnak köszönhetően az elmúlt egy hétben a Közép-Tiszán az apadás üteme minimális volt, inkább stagnált a vízállás; a mostani állapot megőrzésére a következő hétre a tiszalöki és kiskörei vízlépcső összehangolt működésére tettek javaslatot – közölte Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője  az MTI-vel.

A csapadékmentes időjárás miatt a közelmúltban sorra dőltek meg a minimumrekordok a Tisza mellékfolyóin, így a Zagyva Jásztelken 2 centiméterrel megdöntötte az 1990-ben mért 87 centiméteres legkisebb vízállását – tette hozzá a védelemvezető.Bár az utóbbi időben volt csapadék vízgyűjtőkön jelentős csapadékot a következő tíz nap folyamán sem várnak, így a Tisza vízkészlete tovább csökkenhet. Emiatt a még rendelkezésre álló vízkészletek minél jobb kihasználásáért a Kötivizig kezdeményezte a tiszalöki és a kiskörei vízlépcső összehangolt üzemrendjének bevezetését.Jelezte: azt tervezik, hogy a Tiszalök-felső vízmércén 440, míg a Kisköre-alsó vízmércén -310 centiméteres vízállást állítanak be, amivel Szolnoknál a -276 centiméteres vízállás tartható. Ezzel mintegy 4 centiméteres biztonsági tartományt teremtenek a szolnoki felszíni vízkivételi mű üzeméhez.

A Közép-Tisza vidékén a holtágak, a tározók, a belvízcsatornák és a vízpótló csatornák vízkészlete jelentősen nem változott, de a kiskörei tározó vízkészlete nagymértékben csökkent. Az előző héthez képest a betározott vízkészlet 11 millió köbméterrel csökkent, jelenleg 160 millió köbméter áll rendelkezésre. A mezőgazdasági vízfelhasználás augusztus végéig elérte 76 millió köbmétert, ezzel megközelítette a rendkívül vízhiányos 2003. évi mértéket, és mintegy 65 százalékkal haladta meg az átlagosnak számító 2011-es évi vízfelhasználást.Mivel a holtágak közül a szajoli Holt-Tisza vízszintje az ökológiai vízszint alatt van, a szajoli önkormányzat megrendelésére a Kötivizig szeptember 10-től úszóműre telepített szivattyúkkal biztosítja a holtág vízpótlását.

 

Fotó: Balogh Tamás

A címlapról ajánljuk