A tömeges elvándorlás problémájára és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye elnéptelenedésére hívta fel a figyelmet Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke Nyíregyházi sajtótájékoztatóján. Általános jelenség a térségben, de már országosan is, hogy fiatal és kevésbé fiatal magyarok tömegesen kényszerülnek otthonuktól igen távol munkát vállalni – hangsúlyozta a politikus.  Országos szinten mintegy félmillió a külföldön munkát vállalók száma, egyik legnagyobb probléma, hogy zömében a jó fizikumú és képzett réteg hagyja el hazáját.

Egy közvélemény kutató intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati részén végzett felméréséből kiderült, hogy a lakosság 38%-a külföldön képzeli el jövőjét. Ez egy rendkívül döbbenetes szám, hiszen a lakosság 1/3-áról beszélhetünk. A másik harmad véleménye pedig, hogy szintén a megyén kívülre, pl. Budapestre vagy a Dunántúl területére kíván távozni. Tehát összességében a lakosság egyharmadát sem teszi ki a megyében maradni szándékozók száma.


Perec árusítás a müncheni olimpiai parkban (fotó:MTI)


Ezek azok a gazdasági mutatók, amelyek miatt folyamatos erősödés tapasztalható a kivándorlásban, ugyanis az ezekből adódó kilátástalanság és munkanélküliség készteti távozásra a magyar fiatalokat, s a legnagyobb baj, hogy ezek túlnyomó része már nem is tér vissza hazájába, külföldön telepedik le és alapít családot. Így egy óriási demográfiai katasztrófa fenyegeti hazánkat, hiszen eleve öregedő társadalmunkban még fokozottabban fog megjelenni az elöregedés, ha a fiatal generáció ilyen számban kényszerül hazája elhagyására. A Jobbik szerint 2014-től e téren is sürgősen radikális változtatásra van szükség zárta gondolatait Gyüre Csaba.

Forrás:alfahir.hu

A címlapról ajánljuk