A külföldön munkát vállaló magyarok nem kalandorok

2014-02-08 13:29

  A tömeges elvándorlás problémájára és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye elnéptelenedésére hívta fel a figyelmet Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke Nyíregyházi sajtótájékoztatóján. Általános jelenség a térségben, de már országosan is, hogy fiatal és kevésbé fiatal magyarok tömegesen kényszerülnek otthonuktól igen távol munkát vállalni – hangsúlyozta a politikus.  Országos szinten mintegy félmillió a külföldön munkát vállalók száma, egyik legnagyobb probléma, hogy zömében a jó fizikumú és képzett réteg hagyja el hazáját.

Egy közvélemény kutató intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati részén végzett felméréséből kiderült, hogy a lakosság 38%-a külföldön képzeli el jövőjét. Ez egy rendkívül döbbenetes szám, hiszen a lakosság 1/3-áról beszélhetünk. A másik harmad véleménye pedig, hogy szintén a megyén kívülre, pl. Budapestre vagy a Dunántúl területére kíván távozni. Tehát összességében a lakosság egyharmadát sem teszi ki a megyében maradni szándékozók száma.


Perec árusítás a müncheni olimpiai parkban (fotó:MTI)


Ezek azok a gazdasági mutatók, amelyek miatt folyamatos erősödés tapasztalható a kivándorlásban, ugyanis az ezekből adódó kilátástalanság és munkanélküliség készteti távozásra a magyar fiatalokat, s a legnagyobb baj, hogy ezek túlnyomó része már nem is tér vissza hazájába, külföldön telepedik le és alapít családot. Így egy óriási demográfiai katasztrófa fenyegeti hazánkat, hiszen eleve öregedő társadalmunkban még fokozottabban fog megjelenni az elöregedés, ha a fiatal generáció ilyen számban kényszerül hazája elhagyására. A Jobbik szerint 2014-től e téren is sürgősen radikális változtatásra van szükség zárta gondolatait Gyüre Csaba.

Forrás:alfahir.hu


A rovat további cikkei
  • Újabb kontroll Tiszavasváriban

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

  • Református (M)érték Hajdúnánáson

      Nem csak a reformáció 500. évfordulója alkalmából marad emlékezetes ez az év a nánási emberek számára. Elhelyezték a református óvoda és a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumának alapkövét, valamint átadtak egy Kálvin-szobrot, és a gimnázium dísztermének festett fakazettás mennyezetét is Hajdúnánáson pénteken.

  • Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

      Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.Közélet »

Újabb kontroll Tiszavasváriban

  A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

Kultúra »

Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

  Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.


Gazdaság »

Bombát találtak a tiszavasvári úti laktanya mellett

  Vélhetően egy második világháborús bombát találtak a péntek délelőtt Nyíregyházán, Tiszavasvári úton, a volt Vorosilov laktanya kerítése mellett. A negyvenöt centiméter hosszú robbanószerkezetet erősáramú kábel fektetése közben munkagép fordította ki a földből. A dolgozók azonnal hívták a rendőrséget, akik értesítették a tűzszerészeket.

Sport »

Benyusz letarolta a Berettyót

  Teljes fordulót rendeztek a kézilabda NB II. Észak-keleti csoportban, bár nem minden megyei csapat lépett pályára. Tiszavasvári csapata a Berettyóújfalu csapatát fogadta hazai környezetben. A Hadas legények szoros első félidőt követően a 41. percben már tizenegy góllal vezettek és magabiztos győzelmet arattak.Ezt már olvasta?

Elolvasom »