Hatalmas érdeklődés mellett különleges előadás várta az érdeklődőket a Vasvári Pál Múzeum  Baráti Köre Szabadegyetemi előadására. A Korniss család Tiszabüdön címmel Komiszár Dénes helytörténész tartott előadást 2014. február 13-án  a Vasvári Pál Múzeum Kálvin úti épület emeleti kiállítójában. A Tiszabüd község öthatodát birtokló büdi Dogály János és Konstantin 1792-ben nyertek címeres nemesi levelet I. Ferenc királytól.

Ők építtették a XIX. század elején azt a földszintes kúriát, amely nőági öröklés útján az erdélyi származású Korniss család birtokába került. A klasszicista kúriát Korniss Ferenc a XX. század elején megnagyobbíttatta, homlokzatait neobarokk stílusban átépíttette és palafedésű, magas manzárdtetővel látta el.

A kúria körüli kertből kihasítva létesült a Szilágyi utca; az annak vonalában épült kerítés újabb. Az utca felőli kerítésfalban lévő kétszárnyú, kovácsoltvas kapun 1812-es évszám látható. Az épület jelenleg szociális otthonként működik, s az egykori tulajdonos, a büdiek által hőn szeretett tekintetes asszony után Korniss Ferencné Liptai Elza nevet
adták.

Az előadás hanganyagát hamarosan a Best Of Rádióban is meghallgathatjuk a Múzeum Kávéház című műsorban

Forrás:VPM

A címlapról ajánljuk