Könyv és Kard - Tisztelgés a márciusi ifjak előtt

2014-03-09 03:23

  A Vasvári Pál Múzeum az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc 166. évfordulójának tiszteletére, és a márciusi ifjak kiemelkedő alakja Vasvári (Fejér) Pál emlékére - aki 1826.július 14-én Tiszadübön (ma: Tiszavasvári) született - Múzeumpedagógiai oktatófüzet adott ki a napokban. A " Könyv és Kard " nevet viselő foglalkoztató füzet mind formájában és tartalmában  egyedi, érdekes, szórakoztató és interaktív a diákok és a felnőttek számára egyaránt.

A könyv kitöltésével a reformkor, a szabadságharc világa tárul elénk az irodalom, építészet és a divat, valamint a tavaszi hadjárat fontos eseményei szemszögéből, bemutatva a korszak technikai vívmányait, hadvezetését és politikusait.

Vasvári Pál szabadcsapatának tagja lehetsz

A szerzők a könyv kitöltésének vezérfonalát egy képzeletbeli katonai kiképzés köré csoportosították, melyen Vasvári Pál, a Rákóczi szabadcsapat vezére, vezeti végig a megoldás kulcsát kereső embert . Aki kézbe veszi a rendkívül esztétikus oktatófüzetet választhat: Külön témakörönként(a reformkor irodalma, építészet, divat, dicsőséges tavaszi hadjárat) vagy a reformkor korszakát teljesen felölelve, adja meg a válaszokat a feltett kérdésekre. A feladatokban elért pontok összesítésével  a kitöltő személy (diák, felnőtt) egy kinivezési oklvelet vehet át belépve ezzel jelképesen a Császári-Királyi hadsereg csapattestébe . Ezzel ér véget a kiképzése és a feladatok megoldása is.

Interaktív táblán is

Az oktatófüzet a kor kihívásainak megfelelően elkészült digitális formában is, amely elérhető és kipróbálható interaktív táblán a Vasvári Pál Múzeum néprajzi épület látványraktárában. A múzeum munkatársainak nem titkolt célja, hogy tovább erősítse a helyi, térségi, de akár távolabbi települések oktatási intézményeivel ez együttműködést  A történelem és Magyar Nyelv és Irodalom tantárgyakhoz köthető múzeumpedagógiai oktatófüzet fejlesztése elsősorban az általános iskola felső tagozatos és középiskolában tanuló diákok számára ajánlott
.

Forrás:VPM


A rovat további cikkei
  • Újabb kontroll Tiszavasváriban

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

  • Református (M)érték Hajdúnánáson

      Nem csak a reformáció 500. évfordulója alkalmából marad emlékezetes ez az év a nánási emberek számára. Elhelyezték a református óvoda és a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumának alapkövét, valamint átadtak egy Kálvin-szobrot, és a gimnázium dísztermének festett fakazettás mennyezetét is Hajdúnánáson pénteken.

  • Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

      Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.Közélet »

Újabb kontroll Tiszavasváriban

  A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

Kultúra »

Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

  Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.


Gazdaság »

Bombát találtak a tiszavasvári úti laktanya mellett

  Vélhetően egy második világháborús bombát találtak a péntek délelőtt Nyíregyházán, Tiszavasvári úton, a volt Vorosilov laktanya kerítése mellett. A negyvenöt centiméter hosszú robbanószerkezetet erősáramú kábel fektetése közben munkagép fordította ki a földből. A dolgozók azonnal hívták a rendőrséget, akik értesítették a tűzszerészeket.

Sport »

Benyusz letarolta a Berettyót

  Teljes fordulót rendeztek a kézilabda NB II. Észak-keleti csoportban, bár nem minden megyei csapat lépett pályára. Tiszavasvári csapata a Berettyóújfalu csapatát fogadta hazai környezetben. A Hadas legények szoros első félidőt követően a 41. percben már tizenegy góllal vezettek és magabiztos győzelmet arattak.Ezt már olvasta?

Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

Elolvasom »