A választások eredménye több régi, rutinos MSZP-s számára egy korszak végét jelenti. Olyan ismert szocialisták estek ki a parlamentből, mint Puch László, Szekeres Imre, Nyakó István vagy Baja Ferenc és Juhász Ferenc . Mesterházy Attila egyik stratégiai célja volt az elmúlt ciklusban, hogy háttérbe küldje a párt régi, több évtizede politizáló képviselőit. Lendvai Ildikó maga jelentette be a visszavonulását, de volt olyan ismert MSZP-s, aki indult volna, de végül nem jutott neki képviselőjelöltség sem (például Kovács László és Lamperth Mónika).

Az MSZP listájára végül felkerült több régi szocialista, de a nagy vereség számukra azt jelenti, hogy kiesnek a parlamentből. Olyan ismert szocialisták estek ki a parlamentből, mint Puch László, Szekeres Imre, Nyakó István vagy Baja Ferenc és Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter is, aki  1994 óta ült a parlamentben. A listán az ötvenedik helyet kapta, így csak nagyon jó szereplés esetén lett volna esélye. Egyéniben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2. választókerületében indult, de rosszul szerepelt: harmadik lett 22 százalékkal.


Utcai kampány Tiszalök belvárosában Fotó: Facebook/ Juhász Ferenc


A régi MSZP-sek közül egyedül Kiss Péter volt kancelláriaminiszter folytathatja a parlamentben. Bár az elnökség őt sem tette fel a pártlistára, sikerült kiharcolnia az újpesti jelöltséget, és meg is nyerte a választókerületét.

Forrás:Origo

FOTÓ:

A címlapról ajánljuk