Gyógyszerészet-történeti vetélkedővel, koszorúzásokkal és könyvbemutatóval emlékeznek a hazai morfin gyártás megalapítójára, Kabay Jánosra a róla elnevezett emlékhét keretében a Vasvári Pál Múzeumban.  Az eseményt május 13. és 21. között rendezi meg immár ötödik alkalommal a Vasvári Pál Múzeum, amely idén protokolltól mentes megemlékezésekkel, méltatja a város világhírű szülöttjét, a “fájdalomcsillapítás atyját”.

Az emlékhét első napjai 12. és 15. között a térség alap és középfokú oktatási intézményeivel együttműködve zajlik, ahol tudásfejlesztő foglalkozásokat és vetélkedőket rendeznek a múzeum épületében.

Protokollmentes megemlékezés


Az előző évek hagyományán változtatva az emlékhét május 20-i keddi napján protokolltól mentes, méltóságteljes megemlékezésre hívnak minden megemlékezőt. A szervezők kérnek mindenkit, hogy a  városban található három emlékhelyen, így a Báthori utcai szülőháznál a törzsgyári épületnél valamint a múzeumkerti mellszobornál egy szál virággal emlékezzenek meg a város legkiemelkedőbb alakjáról.

A szervező Vasvári Pál Múzeum munkatársai május 17-én szombaton megkoszorúzzák Kabay János sírját a budapesti Farkasréti Temetőben.

Forrás:VPM

A címlapról ajánljuk