Vasárnap ismét voksolunk

2014-05-21 13:35

  Pár hete választottuk meg a következő ciklusra az országgyűlési képviselőinket, vasárnap pedig már ismét az urnák elé járulhatunk: május 25-ig ugyanis az Európai Unió valamennyi tagországában arról születik meg a döntés, hogy kik képviselik majd hazájukat Brüsszelben az Európai Parlamentben.Dr. Papp Csaba megyei jegyzőt, a területi választási iroda vezetőjét arról kérdezte amegyei napilap, hogy miben hasonlít és miben különbözik az április 6-i és a május 25-i szavazás.

A kétfajta választás megegyezik abban, hogy az európai parlamenti választás is egyfordulós, vagyis nincs érvényességi és eredményességi küszöb. Hasonlóság továbbá az is, hogy a választópolgároknak ugyanabba a szavazókörbe kell menniük, mint április 6-án – magyarázta a szakember. – A szavazás menete sem változik, minden úgy történik, mint az előző választáskor. A személyi okmányokat is természetesen magunkkal kell vinnünk, ez lehet az érvényes személyi igazolvány, a jogosítvány, vagy az útlevél, továbbá szükséges a lakcímnyilvántartó kártya is. A szavazókörben a választópolgár keresését a névjegyzéken megkönnyíti, ha nálunk van a választási értesítő is.A szavazatszámláló bizottság tagjaitól is lehet a szavazás módjáról információt kérni, de plakát és kifüggesztett mintaszavazólap is segíti az állampolgárok tájékoztatását.Az országgyűlési választáshoz hasonlóan most sem lesz kampánycsend, azonban egy-két előírást most is be kell tartani: a választás napján a szavazóhelyiség 150 méteres körzetében nem lehet kampánytevékenységet folytatni közterületen, valamint nem lehet választási nagygyűlést tartani. Ha valaki rendkívüli eseményt tapasztal a szavazókörben, jelezheti a szavazatszámláló bizottságnak, illetve az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnak. Jelentős különbség lesz május 25-én, hogy csak egy szavazólapot kapnak az állampolgárok, ugyanis csak pártlistára lehet szavazni.

Forrás:KM


A rovat további cikkei
  • Újabb kontroll Tiszavasváriban

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

  • Református (M)érték Hajdúnánáson

      Nem csak a reformáció 500. évfordulója alkalmából marad emlékezetes ez az év a nánási emberek számára. Elhelyezték a református óvoda és a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumának alapkövét, valamint átadtak egy Kálvin-szobrot, és a gimnázium dísztermének festett fakazettás mennyezetét is Hajdúnánáson pénteken.

  • Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

      Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.Közélet »

Újabb kontroll Tiszavasváriban

  A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

Kultúra »

Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

  Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.


Gazdaság »

Bombát találtak a tiszavasvári úti laktanya mellett

  Vélhetően egy második világháborús bombát találtak a péntek délelőtt Nyíregyházán, Tiszavasvári úton, a volt Vorosilov laktanya kerítése mellett. A negyvenöt centiméter hosszú robbanószerkezetet erősáramú kábel fektetése közben munkagép fordította ki a földből. A dolgozók azonnal hívták a rendőrséget, akik értesítették a tűzszerészeket.

Sport »

Benyusz letarolta a Berettyót

  Teljes fordulót rendeztek a kézilabda NB II. Észak-keleti csoportban, bár nem minden megyei csapat lépett pályára. Tiszavasvári csapata a Berettyóújfalu csapatát fogadta hazai környezetben. A Hadas legények szoros első félidőt követően a 41. percben már tizenegy góllal vezettek és magabiztos győzelmet arattak.Ezt már olvasta?

Elolvasom »