Vasárnap ismét voksolunk

2014-05-21 13:35

  Pár hete választottuk meg a következő ciklusra az országgyűlési képviselőinket, vasárnap pedig már ismét az urnák elé járulhatunk: május 25-ig ugyanis az Európai Unió valamennyi tagországában arról születik meg a döntés, hogy kik képviselik majd hazájukat Brüsszelben az Európai Parlamentben.Dr. Papp Csaba megyei jegyzőt, a területi választási iroda vezetőjét arról kérdezte amegyei napilap, hogy miben hasonlít és miben különbözik az április 6-i és a május 25-i szavazás.

A kétfajta választás megegyezik abban, hogy az európai parlamenti választás is egyfordulós, vagyis nincs érvényességi és eredményességi küszöb. Hasonlóság továbbá az is, hogy a választópolgároknak ugyanabba a szavazókörbe kell menniük, mint április 6-án – magyarázta a szakember. – A szavazás menete sem változik, minden úgy történik, mint az előző választáskor. A személyi okmányokat is természetesen magunkkal kell vinnünk, ez lehet az érvényes személyi igazolvány, a jogosítvány, vagy az útlevél, továbbá szükséges a lakcímnyilvántartó kártya is. A szavazókörben a választópolgár keresését a névjegyzéken megkönnyíti, ha nálunk van a választási értesítő is.A szavazatszámláló bizottság tagjaitól is lehet a szavazás módjáról információt kérni, de plakát és kifüggesztett mintaszavazólap is segíti az állampolgárok tájékoztatását.Az országgyűlési választáshoz hasonlóan most sem lesz kampánycsend, azonban egy-két előírást most is be kell tartani: a választás napján a szavazóhelyiség 150 méteres körzetében nem lehet kampánytevékenységet folytatni közterületen, valamint nem lehet választási nagygyűlést tartani. Ha valaki rendkívüli eseményt tapasztal a szavazókörben, jelezheti a szavazatszámláló bizottságnak, illetve az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnak. Jelentős különbség lesz május 25-én, hogy csak egy szavazólapot kapnak az állampolgárok, ugyanis csak pártlistára lehet szavazni.

Forrás:KM


A rovat további cikkei
  • TOP összegek - Pályáztak, nyertek, fejlesztenek

    A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 89,3 milliárd forintos forráskeret jut megyénkre. Az augusztus végi adatok szerint a fejlesztési források 66 százalékára, mintegy 58,8 milliárd forintra hirdettek nyerteseket, a rendelkezésre álló forrás 51 százalékára, 45,8 milliárd forintra már megkötötték a szerződéseket a pályázókkal, az összes forrásból 36 milliárd forintot pedig ki is fizettek a sikeres pályázóknak. Az eddig beérkezett 633 pályázat közül 346 kap támogatást.

  • Kerékpárokat loptak Tiszalökön

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást B. István 59 éves és K. József 45 éves tiszalöki lakosok ellen. A férfiak 2017. szeptember 19-én a tiszalöki vasútállomásról megpróbáltak ellopni egy lezárt állapotú kerékpárt, de a vasútőr megzavarta őket, így elmenekültek a helyszínről.

  • Tűz volt az égetőben

      Kigyulladt egy olajhűtésű szivattyú csütörtökön délután Tiszavasváriban, a Kabay János utca egyik telephelyén közölte a Katasztrófavédelem. A város önkormányzati, a nyíregyházi és a hajdúnánási hivatásos tűzoltók két habsugárral és két kézi tűzoltó készülékekkel oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.Közélet »

Tűz volt az égetőben

  Kigyulladt egy olajhűtésű szivattyú csütörtökön délután Tiszavasváriban, a Kabay János utca egyik telephelyén közölte a Katasztrófavédelem. A város önkormányzati, a nyíregyházi és a hajdúnánási hivatásos tűzoltók két habsugárral és két kézi tűzoltó készülékekkel oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Kultúra »

Rekord évet zárt a Szentmihályi Gyógyfürdő

  Hivatalosan vasárnapig tartott nyitva a közelmúltban hullámmedencével is bővült Szentmihályi Gyógyfürdő és Strandfürdő Tiszavasváriban, a hétvégi lehűlés miatt azonban gyakorlatilag szombaton zárta a szezont a város strandja. Volosinóczki Béla, a cég ügyvezetője a borús idő ellenére is derűsen újságolta, hogy minden korábbinál sikeresebb, látogatottabb volt az idei nyaruk.


Gazdaság »

TOP összegek - Pályáztak, nyertek, fejlesztenek

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 89,3 milliárd forintos forráskeret jut megyénkre. Az augusztus végi adatok szerint a fejlesztési források 66 százalékára, mintegy 58,8 milliárd forintra hirdettek nyerteseket, a rendelkezésre álló forrás 51 százalékára, 45,8 milliárd forintra már megkötötték a szerződéseket a pályázókkal, az összes forrásból 36 milliárd forintot pedig ki is fizettek a sikeres pályázóknak. Az eddig beérkezett 633 pályázat közül 346 kap támogatást.

Sport »

Tanuszoda - Egy karcsapással közelebb

  A Magyar Közlöny 2017. június 2-i számából kiderül: a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program II. ütemének keretében összesen 65 településen épül tanuszoda vagy tornaterem, illetve történik tanterem fejlesztés. A tanuszoda fejlesztések előfeltétele, hogy az érintett önkormányzatok a fejlesztés helyszínéül szolgáló ingatlanokat ingyenesen az állam tulajdonába adják.Ezt már olvasta?

Kerékpárokat loptak Tiszalökön

Elolvasom »