Múzeumok Éjszakája - Vasúton érkeznek a régészeti kincsek Tiszavasváriba

2014-06-16 22:16

  A Vasvári Pál Múzeum idén 8. alkalommal csatlakozik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozathoz. A Nyíri Mezőség múzeuma kora délutántól késő éjszakáig megújult kiállításokkal, koncertekkel, kulturális és gasztronómiai programokkal várja a látogatókat. Az állandó kiállítások mellett két új tárlat nyílik ezen a napon.

Az első a „Megy a Gőzös” nevet viselő vasúttörténeti időszaki tárlat, amely a 130 éve üzemelő Debrecen- Tiszalök vasútvonalnak kíván emléket állítani. A kiállítás a múzeum gyűjteményéből valamint Nehéz György budapesti magángyűjtő anyagából került összeállításra. A gyűjtemény az elmúlt több mint 100 év relikviáin, tárgyain, fotóin keresztül mutatja be a vasút fejlődését a 90-es évekig.A nap másik kiállítása az „5000 Év Titkai” nevet viseli és a Nyíri mezőség páratlan régészeti leleteit mutatja be. A Hortobágy, a Nyírség és a Tisza keleti partja közötti Nyíri mezőség olyan ritka terület, amelyen a Kr.e. 5000-től a középkorig feltárt települések és temetők reprezentálják az egymást követő civilizációk fejlődését. A legkorábbi emlékek az új kőkori Tiszadob csoport idejéből származnak. Az arany és ezüst leleteket, amforákat is bemutató régészeti kiállítás a 2012-ig volt látogatgatható. A múzeum vezetése örömmel tájékoztatja a közvéleményt, hogy hosszas háttérmunka(restaurálás stb.) után a kiállítás interaktív, három dimenziós látvány élményekkel, mobil applikációs tárlatvezetővel kiegészülve szombaton késő estétől újra látogatható.A rendezvény ideje alatt városnéző kisvasút közlekedik. A késő éjjelig látogatható kiállítások mellett két helyszínen is szabadtéri programok várják az érdeklődőket. A zenei nagyszínpadon fellép a BALKÁN FANATIK, Szabó Balázs Bandája, és az ismert női a cappella formáció a Csercsel. A múzeumkertben a kézműves foglalkozások, régészeti ásatás és népi játszóház várja a gyerekeket. Idén sem maradhat el a tűzugrás a népi ételeinek kóstolója és a hajnalig tartó táncház.


A rovat további cikkei
  • Újabb kontroll Tiszavasváriban

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

  • Református (M)érték Hajdúnánáson

      Nem csak a reformáció 500. évfordulója alkalmából marad emlékezetes ez az év a nánási emberek számára. Elhelyezték a református óvoda és a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumának alapkövét, valamint átadtak egy Kálvin-szobrot, és a gimnázium dísztermének festett fakazettás mennyezetét is Hajdúnánáson pénteken.

  • Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

      Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.Közélet »

Újabb kontroll Tiszavasváriban

  A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

Kultúra »

Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

  Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.


Gazdaság »

Bombát találtak a tiszavasvári úti laktanya mellett

  Vélhetően egy második világháborús bombát találtak a péntek délelőtt Nyíregyházán, Tiszavasvári úton, a volt Vorosilov laktanya kerítése mellett. A negyvenöt centiméter hosszú robbanószerkezetet erősáramú kábel fektetése közben munkagép fordította ki a földből. A dolgozók azonnal hívták a rendőrséget, akik értesítették a tűzszerészeket.

Sport »

Benyusz letarolta a Berettyót

  Teljes fordulót rendeztek a kézilabda NB II. Észak-keleti csoportban, bár nem minden megyei csapat lépett pályára. Tiszavasvári csapata a Berettyóújfalu csapatát fogadta hazai környezetben. A Hadas legények szoros első félidőt követően a 41. percben már tizenegy góllal vezettek és magabiztos győzelmet arattak.Ezt már olvasta?

Elolvasom »