Vasvári Pál születésének 188. évfordulójára emlékeztek csütörtökön Tiszavasváriban. A Városháza dísztermében megrendezett ünnepi eseményen Tiszavasvári Város és a Járás Hivatal vezetői mellett részt vettek a testvértelepülés Nyírvasvári és az erdélyi Körösfő település elöljárói is.A helyi Vasvári Pál Társaság által szervezett megemlékezésen az ünnepi gondolatok és tudományos előadás mellett a helyi Musical Tanoda tehetséges fiataljainak műsorát tapsolhatta meg a népes publikum.

A tiszteletadás a forradalmár szülőházánál található egészalakos szobor megkoszorúzásával fejeződött be. 

Fotó: Nagyné Katona Ildikó

Vasvári(Fejér)Pál  Tiszabüd településén(ma: Tiszavasvári) született 1826. július 14-én. Édesapja, Fejér Pál görög katolikus pap volt.1849 elején Bihar, Szatmár és Szabolcs megyékben szabadcsapatot verbuvált, s annak vezére lett. Erdélyben harcolt és Fântânele mellett a gyalui havason az Avram Iancu vezette román csapatok megölték, halála pontos dátumát illetően mind a mai napig eltérőek a vélemények.

Fotó: Nagyné Katona Ildikó

Vasvári Pál rövid élete során történész, filozófus, politikus, honvéd őrnagy, forradalmár a „márciusi ifjak” egyik vezéralakja volt. Az előadáson elhangzott: Napjainkban azok között a nemzeti hősök között emlékezünk meg róla, akik az 1848. márciusi események során  kivívták az ország függetlenségét és megteremtették az alkotmányos berendezkedés lehetőségét.

Fotó: Nagyné Katona Ildikó

További képek az eseményről a gelériában!

Forrás: Best Of Rádió

A címlapról ajánljuk