Cantemus X. Nemzetközi Kórusfesztivál Tiszadadán is

2014-08-13 11:38

  Augusztus 15. és 21. között ad otthont Nyíregyháza a X. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzusnak. 14 nemzet képviselője vesz részt a hangversenyeken és jubileumi rendezvényeken. 7 nap alatt 16 helyszínen 20 koncert várja az érdeklődőket. Két évtizede minden második esztendőben Nyíregyházán rendezik meg a Cantemus Nemzetközi Kórusfeszivál és Mesterkurzus eseményeit. A 10. jubileumi sorozatra augusztus 15-e és 21-e között kerül sor.

A két éves előkészítő munkának köszönhetően 10 országból 18 énekkar érkezik, emellett 14 nemzet képviselője vesz részt a hangversenyekkel párhuzamosan megrendezendő karvezetői mesterkurzuson. A fesztivál ideje alatt közel 4 ezer vendégéjszakát töltenek Nyíregyházán az ide érkező kórustagok a Cantemus kóruscsalád meghívására, akik ellátásában 100 önkéntes is segít.

Szabó Dénes, Kossuth- díjas karnagy elmondta, évtizedek teltek el, hogy a világ különböző rangos eseményein, versenyeken és fesztiválokon megfordultak a Cantemus kóruscsalád tagjai. Ezért érezték úgy, hogy nekik is szervezni kell egy fesztivált, ahol ők láthatják vendégül azokat, akik korábban meghívták őket énekelni.A fesztivál 7 napja alatt 20 koncertet adnak a főleg Távol- Keletről érkező énekkarok. 16 helyszínen csendülnek fel kórusművek. Újdonság, hogy a Szabadtéri Színpadon, a Zsinagógában és a Sóstói Parkfürdőben is zeneművekkel örvendeztetik meg a kórusok a közönséget.A város és a megye határait is túllépő fesztivált a Magyar Állam és Nyíregyháza Önkormányzata is támogatja. Augusztus 17- én vasárnap Tiszadadán, Vállajon, Rakamazon, Ibrányban, Fehérgyarmaton és Egerben is koncerteznek a külföldi és nyíregyházi énekkarok.

Forrás: Nyíregyháza.hu


A rovat további cikkei
  • Újabb kontroll Tiszavasváriban

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

  • Református (M)érték Hajdúnánáson

      Nem csak a reformáció 500. évfordulója alkalmából marad emlékezetes ez az év a nánási emberek számára. Elhelyezték a református óvoda és a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumának alapkövét, valamint átadtak egy Kálvin-szobrot, és a gimnázium dísztermének festett fakazettás mennyezetét is Hajdúnánáson pénteken.

  • Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

      Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.Közélet »

Újabb kontroll Tiszavasváriban

  A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

Kultúra »

Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

  Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.


Gazdaság »

Bombát találtak a tiszavasvári úti laktanya mellett

  Vélhetően egy második világháborús bombát találtak a péntek délelőtt Nyíregyházán, Tiszavasvári úton, a volt Vorosilov laktanya kerítése mellett. A negyvenöt centiméter hosszú robbanószerkezetet erősáramú kábel fektetése közben munkagép fordította ki a földből. A dolgozók azonnal hívták a rendőrséget, akik értesítették a tűzszerészeket.

Sport »

Benyusz letarolta a Berettyót

  Teljes fordulót rendeztek a kézilabda NB II. Észak-keleti csoportban, bár nem minden megyei csapat lépett pályára. Tiszavasvári csapata a Berettyóújfalu csapatát fogadta hazai környezetben. A Hadas legények szoros első félidőt követően a 41. percben már tizenegy góllal vezettek és magabiztos győzelmet arattak.Ezt már olvasta?

Elolvasom »