Augusztus 15. és 21. között ad otthont Nyíregyháza a X. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzusnak. 14 nemzet képviselője vesz részt a hangversenyeken és jubileumi rendezvényeken. 7 nap alatt 16 helyszínen 20 koncert várja az érdeklődőket. Két évtizede minden második esztendőben Nyíregyházán rendezik meg a Cantemus Nemzetközi Kórusfeszivál és Mesterkurzus eseményeit. A 10. jubileumi sorozatra augusztus 15-e és 21-e között kerül sor.

A két éves előkészítő munkának köszönhetően 10 országból 18 énekkar érkezik, emellett 14 nemzet képviselője vesz részt a hangversenyekkel párhuzamosan megrendezendő karvezetői mesterkurzuson. A fesztivál ideje alatt közel 4 ezer vendégéjszakát töltenek Nyíregyházán az ide érkező kórustagok a Cantemus kóruscsalád meghívására, akik ellátásában 100 önkéntes is segít.

Szabó Dénes, Kossuth- díjas karnagy elmondta, évtizedek teltek el, hogy a világ különböző rangos eseményein, versenyeken és fesztiválokon megfordultak a Cantemus kóruscsalád tagjai. Ezért érezték úgy, hogy nekik is szervezni kell egy fesztivált, ahol ők láthatják vendégül azokat, akik korábban meghívták őket énekelni.A fesztivál 7 napja alatt 20 koncertet adnak a főleg Távol- Keletről érkező énekkarok. 16 helyszínen csendülnek fel kórusművek. Újdonság, hogy a Szabadtéri Színpadon, a Zsinagógában és a Sóstói Parkfürdőben is zeneművekkel örvendeztetik meg a kórusok a közönséget.A város és a megye határait is túllépő fesztivált a Magyar Állam és Nyíregyháza Önkormányzata is támogatja. Augusztus 17- én vasárnap Tiszadadán, Vállajon, Rakamazon, Ibrányban, Fehérgyarmaton és Egerben is koncerteznek a külföldi és nyíregyházi énekkarok.

Forrás: Nyíregyháza.hu

A címlapról ajánljuk