A múlt hónapban Parádsasvár határában egy erdei tisztáson rendezték meg 40. Nemzetközi Természetvédelmi és Ornitológiai Tábort. A TOT egy évente szerveződő, meghívásos rendszerben működő, önkéntes munkán alapuló, nonprofit sátortábor. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tiszavasvári, 13-as számú Herman Ottó helyi csoportja 1975-ben indította útjára a ma már négy évtizedes hagyományokkal rendelkező tábort, melynek minden évben az ország más-más pontja ad otthont tájékoztatott Dr.Legány András nyugalmazott főiskolai tanár.

A különböző korosztályokhoz tartozó táborlakók közvetlen, baráti hangulatban találkozhatnak a természetközeli, természetbarát életmóddal. Szakemberek vezetésével megismerkednek a környék természeti értékeivel, a helyi természetvédelem munkájával és problémáival, különösen a madarászattal és a madárvédelemmel. A tábor fontos célja az ifjúság természetszeretetre való nevelése, bennük környezettudatos szemlélet kialakítása.

Képünkön: Szentedrey Géza madárgyűrüzési benutatót tart a gyereknek

A táborban minden évben alkalom nyílik a környék nevezetességeinek felkeresésére, valamint a népi és kézműves hagyományok ápolására is. Az előző évekhez hasonlóan idén is több százan vettek részt az egy hetes táborban amelybe idén is szép számmal érkeztek a határon innen és túlról. A külföldi ország közül érkeztek Finnországból, Németországból, Franciaországból és Erdélyből is. A tábort az elmúlt évtizedek alatt megrendezték már  Tiszabercelen, Tiszadobon, Kisarban, Nagyhodoson, Tiszafüreden, Kesztölcön, Pusztavacson, Cserépváralján, Erdőbényén, Mogyoróskán is.

Pazar kilátás a Mátrára

A tábor megrendezéséhez évek óta számos önkéntes csatlakozott és lehetőségeikhez mérten kiveszik részüket a tábor előkészítéséből, szervezéséből és működtetéséből.

Forrás:Best Of Rádió/Zöldike

A címlapról ajánljuk