Szeptember 27-én szombaton Szent Mihály napja alkalmából egész napos programsorozat várja a helyieket és a városba látogató érdeklődőket. A Vasvári Pál Múzeum által szervezett rendezvényen kiállításokkal, kézműves vásárral, pálinka piknikkel, csergető versennyel,  koncertekkel, néptáncosokkal és a helyi gasztronómia legkiválóbb ízeivel köszönti Szent Mihály Arkangyal ünnepét a több mint 700 éves település.

Szentmihályról a későbbi Büdszentmihályról (ma:Tiszavasvári) már az 1200 -as években is említést tesznek a történelmi históriás írások. A templomos települést IV. Béla király adományozta a Balogh Semjén családnak, melyet védőszentje után Szentmihálynak neveztek . Az itt élők büszkék az egykori városalapítóikra és több százéves településükre annak korábbi nevére. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint a két település (Büd és Szentmihály ) múlt század eleji összeolvadása, majd az 1952-es névváltozása óta fennmaradt, és mind napig - igaz nem hivatalos -  használatban lévő Büd és Szentmihály település név. A néphagyomány szerint ez a nap a kisfarsang időszakának kezdőnapja, a lakodalmak és az állatvásárok ideje.

Zúzos-lé és pálinka piknik
Az idei rendezvényen bárki közelebbről is megismerheti és kipróbálhatja a régi idők mesterségeit és megkóstolhatja az Árpádkor óta létező település „csipetnyi ízeit”. A hagyományos vásári hangulat mellett helyi gasztronómiai kóstolók, kiállítások, színpadi produkciók, néptáncbemutatók, koncertek színesítik majd a kínálatot. Második alkalommal rendezik meg a Szentmihályi párlatok seregszemléjét, valamint a település egyedi gasztronómiai különlegeségét a Zúzos - Lé (Zúza leves) főző versenyt.

Rekord fröccs jótékony célokra
A rendezvényen egy különleges rekord kísérletre is készülnek a szervezők. Szüreti időszak lévén az ország legnagyobb (236 literes) rose fröccsét is elkészítik, amely fröccsért kapott adományokat jótékony célra ajánlják fel a szervezők. Az óriás fröccs elkészítéséhez a magyarországi Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrend tagjai a helyszínen nyújtanak segítséget.

Zenei csillagok határon innen és túl

A nagyszínpadon fellép kolozsvári TOKOS zenekar valamint a hazai zenei élet egyik legkiemelkedőbb formációja a FONOGRAM, Magyar Örökség és Kossuth Díjjal is kitűntetett együttese a Ghymes.A rendezvény a hagyományoknak megfelelően a szokott helyszíneken a múzeumkertben és a Szentmihály téren zajlik majd. Idén is lesz terményáldó istentisztelet, valamint a régi hagyományokat felidézve karikás ostor csergető verseny. Az egész napos rendezvény szüreti táncházzal fejeződik be a helyi gimnázium éttermében.

Forrás: VPM

A címlapról ajánljuk