Kóstolja meg - Büdszentmihály Csipetnyi Ízeit!

2014-09-09 12:57

  Szeptember 27-én szombaton Szent Mihály napja alkalmából egész napos programsorozat várja a helyieket és a városba látogató érdeklődőket. A Vasvári Pál Múzeum által szervezett rendezvényen kiállításokkal, kézműves vásárral, pálinka piknikkel, csergető versennyel,  koncertekkel, néptáncosokkal és a helyi gasztronómia legkiválóbb ízeivel köszönti Szent Mihály Arkangyal ünnepét a több mint 700 éves település.

Szentmihályról a későbbi Büdszentmihályról (ma:Tiszavasvári) már az 1200 -as években is említést tesznek a történelmi históriás írások. A templomos települést IV. Béla király adományozta a Balogh Semjén családnak, melyet védőszentje után Szentmihálynak neveztek . Az itt élők büszkék az egykori városalapítóikra és több százéves településükre annak korábbi nevére. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint a két település (Büd és Szentmihály ) múlt század eleji összeolvadása, majd az 1952-es névváltozása óta fennmaradt, és mind napig - igaz nem hivatalos -  használatban lévő Büd és Szentmihály település név. A néphagyomány szerint ez a nap a kisfarsang időszakának kezdőnapja, a lakodalmak és az állatvásárok ideje.

Zúzos-lé és pálinka piknik
Az idei rendezvényen bárki közelebbről is megismerheti és kipróbálhatja a régi idők mesterségeit és megkóstolhatja az Árpádkor óta létező település „csipetnyi ízeit”. A hagyományos vásári hangulat mellett helyi gasztronómiai kóstolók, kiállítások, színpadi produkciók, néptáncbemutatók, koncertek színesítik majd a kínálatot. Második alkalommal rendezik meg a Szentmihályi párlatok seregszemléjét, valamint a település egyedi gasztronómiai különlegeségét a Zúzos - Lé (Zúza leves) főző versenyt.

Rekord fröccs jótékony célokra
A rendezvényen egy különleges rekord kísérletre is készülnek a szervezők. Szüreti időszak lévén az ország legnagyobb (236 literes) rose fröccsét is elkészítik, amely fröccsért kapott adományokat jótékony célra ajánlják fel a szervezők. Az óriás fröccs elkészítéséhez a magyarországi Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrend tagjai a helyszínen nyújtanak segítséget.

Zenei csillagok határon innen és túl

A nagyszínpadon fellép kolozsvári TOKOS zenekar valamint a hazai zenei élet egyik legkiemelkedőbb formációja a FONOGRAM, Magyar Örökség és Kossuth Díjjal is kitűntetett együttese a Ghymes.A rendezvény a hagyományoknak megfelelően a szokott helyszíneken a múzeumkertben és a Szentmihály téren zajlik majd. Idén is lesz terményáldó istentisztelet, valamint a régi hagyományokat felidézve karikás ostor csergető verseny. Az egész napos rendezvény szüreti táncházzal fejeződik be a helyi gimnázium éttermében.

Forrás: VPM


A rovat további cikkei
  • Újabb kontroll Tiszavasváriban

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

  • Református (M)érték Hajdúnánáson

      Nem csak a reformáció 500. évfordulója alkalmából marad emlékezetes ez az év a nánási emberek számára. Elhelyezték a református óvoda és a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumának alapkövét, valamint átadtak egy Kálvin-szobrot, és a gimnázium dísztermének festett fakazettás mennyezetét is Hajdúnánáson pénteken.

  • Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

      Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.Közélet »

Újabb kontroll Tiszavasváriban

  A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

Kultúra »

Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

  Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.


Gazdaság »

Bombát találtak a tiszavasvári úti laktanya mellett

  Vélhetően egy második világháborús bombát találtak a péntek délelőtt Nyíregyházán, Tiszavasvári úton, a volt Vorosilov laktanya kerítése mellett. A negyvenöt centiméter hosszú robbanószerkezetet erősáramú kábel fektetése közben munkagép fordította ki a földből. A dolgozók azonnal hívták a rendőrséget, akik értesítették a tűzszerészeket.

Sport »

Benyusz letarolta a Berettyót

  Teljes fordulót rendeztek a kézilabda NB II. Észak-keleti csoportban, bár nem minden megyei csapat lépett pályára. Tiszavasvári csapata a Berettyóújfalu csapatát fogadta hazai környezetben. A Hadas legények szoros első félidőt követően a 41. percben már tizenegy góllal vezettek és magabiztos győzelmet arattak.Ezt már olvasta?

Elolvasom »