A rendszerválás óta először fordul elő olyan Tiszavasváriban, hogy az MSZP nem indít polgármester jelöltet és képviselőjelölteket sem az önkormányzati választásokon! Sulyok József korábbi polgármester 2006-os visszavonulása óta a párt helyi szervezete folyamatosan veszetette el szavazóbázisát.

A magyar pártrendszer jelentős mértékű változáson ment át az elmúlt 24 évben. Szemtanúi lehettünk a rendszerváltás folyamatában meghatározó szerepet játszó pártok – az SZDSZ és az MDF – feloszlásának. 2010-es választásokig a magyar baloldal a  liberálisokkal együttműködő MSZP uralta a politikai skálát, amely az országos tendenciához hasonlóan mára  Tiszavasváriban (is)"elhervadt".

Timári Istvánné volt az utolsó MSZP-s polgármesterjelölt 2012-ben az időszaki választási kampányban.  Fotó: Hajdú D. András [origo]

Szélsőjobb vagy jobbközép konzervatív?

Politológusok szerint az október 12-i választások tétje Tiszavasváriban az, hogy az eddigi baloldali érzelmű szavazók a bizonytalanok táborát bővítik vagy tovább erősítik a szélsőjobboldali értékeket képviselő jelenlegi városvezetést (mint 2010-ben és 2012-ben)vagy Fidesz-KDNP által képviselt keresztény, jobbközép konzervatív értékek erősödnek meg a településen. A választási eljárásról szóló törvény szerint szeptember 08-án hétfőn lejárt a jelöltállítási időszak. A város pártpolitikai életében beszédes a tény: az MSZP 24 év után nem indít jelölteket városban.

A korábban többször is nyerő szocialista Juhász Ferenc országgyűlési képviselő plakátja mára megkopott Fotó: Hajdú D. András [origo]

A címlapról ajánljuk