A valasztas.hu szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 2715 települési nemzetiségi választást tűzött ki, azonban csak 2164 tartható meg. Több mint 551 települési választás a jelenlegi adatok szerint elmarad október 12-én, az önkormányzati választás napján. Ez sokkal több mint négy éve. Akkor 21 nemzetiségi választás maradt el. A választást ugyanis nem lehet megtartani, ha nem indul legalább annyi jelölt, ahány tagból állna a nemzetiségi önkormányzat, illetve akkor sem lehet megtartani, ha egyetlen választópolgár sem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben.

A Választás.hu szerint a Tiszavasváriban 445 fő vallja magát roma származásúnak, míg 38 fő  ruszin nemzetiséginek. Mint közismert 2010-ben a roma nemzetiségnél bár tartottak választásokat, de a kisebbségi önkormányzatba bejutott képviselők megegyezés hiányában nem alakítottak érdekvédelmi platformot. A valasztas.hu szerint most a következő jelöltekre lehet leadni a szavazatot. Szavazni persze csak azok szavazhatnak a jelöltekre akik maguk is rendelkeznek nemzetiségi státusszal.

Kovácsné Váradi Melinda     NRÖ
Poczkodi Jenő     ÉKE
Kóka Anikó     LUNGO DROM
Balogh István     LUNGO DROM
Lakatos József Gusztáv     RPM
Lakatos Mihály     RPM
Poczkodi Ferenc RPM
Ábri György     RPM
Kóka József     RPT
Lakatos Attila     RPT
Kovács Zsolt     RPT
Horváth Zoltán     RPT
Illés Ildikó     LUNGO DROM
Kóka Jolán     LUNGO DROM
Poczkodi Attila     ÉKE
Vadász Zoltán     RPT
Kiss Zsolt     RPT

A Tiszavasváriban induló ruszin nemzetiségi önkormányzati jelöltek neve akik mindannyian az MROSZ szineiben indulnak a voksolásáson:

Csomós Józsefné
Juhász László Tiborné
Kalapos Mónika
Reznek Katalin Marianna
Balogh IstvánA valasztas.hu szerint tiszavasváriban a nemzetiségi választásra a voksokat a Hősök utca 38.alatt lehet leadni (Családsegítő Szolgálat) október 12-én.

Forrás:Valasztas.hu

A címlapról ajánljuk