Országosan második,Tiszavasváriban első alkalommal rendezték meg Tanárok Éjszakáját amit a  Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központ hívott életre. A kezdeményezés célja, hogy minden évben legyen egy nap, amikor a múzeumok teljes  figyelme a pedagógusokra irányul. A rendezvény célja, hogy az oktatási szakemberek megismerjék a múzeumokat, a múzeumok oktatást segítő programjait, módszereit, hogy a pedagógusok minél szélesebb körben hasznosítsák iskolájuk helyi pedagógiai programjaiban.

A  Tanárok Éjszakáján a pedagógusok személyes tapasztalatot szerezhettek arról, hogy milyen nagy élményt jelenthet a diákoknak szórakozva tanulni, illetve hogyan tudnak a múzeumok szórakoztatva tanítani. Az idei Tanárok Éjszakája különlegessége, hogy kitüntetett figyelem irányult az óvodapedagógusokra is. A múzeumok ugyanis nem csak az iskolai tananyaghoz tudnak múzeumpedagógiai órákkal kapcsolódni, de az óvodai nevelésben is fontos részt tudnak vállalni.

A Vasvári Pál múzeumba pénteken este ellátogatott egykori és mai pedagógusok a „Régmúlt idők iskolája” címmel időszaki fotó kiállítást tekinthettek meg, részt vehettek rendhagyó tárlatvezetésen, ahol Szentmihály régi tanítói mutathatták be a múzeum számukra kedves kincseit, zugait. A program kötetlen beszélgetéssel zárult. A programok ideje alatt vendégek kemencében sült kenyérlángossal és ínycsiklandó népi finomságokkal csillapíthatták éhségüket.

Fotók: Benyusz Marcell

Forrás:VPM

A címlapról ajánljuk