Nagysikerű jótékonysági hangversenyt adott vasárnap este a Tiszavasvári Református Templomban a Debreceni Református Kollégium Kántusa(közismertebb nevén a Kollégiumi Kántus).A kórust 1739-ben alapította a Debreceni Református Kollégium matematika professzora, Maróthi György. Magyar zeneszerzők – Bárdos Lajos, Gárdonyi Zoltán és Zsolt, Vass Lajos, Birtalan József, Szokolay Sándor, Vajda János és mások – számos művet írtak a kórusnak.

Repertoárjuk kiterjed a régi korok és napjaink egyházi és világi műveire. Az énekkar vezetője Berkesi Sándor Liszt Ferenc-díjas karnagy, zeneszerző, egyetemi docens. A magyar református egyházzene mai legnagyobb képviselője, formálója, Debrecen díszpolgára.

Többször szerepeltek rádió- és televízió-adásokban, CD és DVD felvételeik jelentek meg. A kórus hazai és külföldi útjaik során az utóbbi bő 4 évtizedben eljutottak 27 országba, köztük Jugoszláviába, Angliába, Hollandiába, az Amerikai Egyesült Államokba, Kanadába, Svájcba, a skandináv országokba, Belgiumba, Japánba, Skóciába; a '90-es évektől Erdély, Felvidék és Kárpátalja magyar gyülekezeteibe is. A közelmúltban pedig Oroszországban, Csehországban, Dél-Koreában és Tajvanon voltak.


A Kántus vezetősége: Berkesi Sándor mellett Marczi Ernő - szervező karnagy és Sárosi Dániel - orgonaművész.A vasárnap esti jótékonysági hangversenyen a hívek a Református Templom felújítására adakozhattak.

Tovább képek a galériában!

Forrás:VPM

A címlapról ajánljuk