Van ott bizony rengeteg látnivaló. Egy kis szeletet kóstolhattunk meg Székelyföld nagy tortájából. A Tiszavasvári Általános Iskola 72 hetedikes tanulója október1-e és október 4-e között 4 napos tanulmányúton vett részt 8 pedagógus kíséretében Erdélyben, Székelyföldön a „Határtalanul 2014” pályázat segítségével.

Utunk során, amelynek célja a páratlan természeti szépségek és irodalmi emlékek keresése volt, rengeteg csodálatos látnivalóban volt részünk. Eljutottunk híres irodalmi és történelmi helyszínekre, ahol koszorúkat helyeztünk el többek között Ady Endre szülőházánál, Tamási Áron, Petőfi Sándor síremlékénél, Nyergestetőn és Körösfőn az 1848-49-es forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékére emelt kopjafáknál.
Szállásunk a fazekasságáról híres Hargita megye egyik legnagyobb településén, Korondon volt. A vendéglátás, a bőséges ellátás, valamint a panziókban eltöltött esték maradandó emlékeket hagytak szívünkben.

Fotó:TÁI
Korond a Sóvidék egyik települése, ezért e tájegység látnivalóit néztük meg először. Meglátogattuk a parajdi sóbányát, majd a rossz idő ellenére utunkat Szovátán folytattuk, ahol a tüskés sósziklák, a Medve-tó, valamint a fürdőhely hangulata, szépsége egyaránt megérintette lelkünket. A természeti szépségek közül a legmaradandóbb emléket a Békás-szoros 200-300 méter magas sziklafalai és a Gyilkos-tó hagyott. A nemzeti park méltán Európa egyik természeti ritkasága.

„Csíkországban, hol az erdők
zöldebbek talán, mint máshol,
ahol ezüst hangú rigók
énekelnek a nagy fákon,
s hol a fenyők olyan mélye,
kapaszkodnak a vén földbe,
kitépni vihar sem tudja
másképpen, csak kettétörve,
van ott a sok nagy hegy között....”


Programunk része volt egy székelyföldi Általános Iskola meglátogatása. Mi a csíkkozmási Dr. Boga Alajos Általános Iskola tanulóival ismerkedtünk meg, közös programokban vettünk részt. A hosszú utazást feledteti a sok látnivaló, a rengeteg élmény, az idegenvezetőink érdekes információi, a híres városok: Kolozsvár, Székelyudvarhely, Csíkszereda-Csíksomlyó, Segesvár szépségei. Kívánom, hogy a következő években is hasonló élményekben legyen része a mindenkori hetedikeseknek.


Törökné Balogh Zsófia

A címlapról ajánljuk