Páratlan természeti szépségek és irodalmi emlékek keresése Székelyföldön

2014-11-02 22:22

  Van ott bizony rengeteg látnivaló. Egy kis szeletet kóstolhattunk meg Székelyföld nagy tortájából. A Tiszavasvári Általános Iskola 72 hetedikes tanulója október1-e és október 4-e között 4 napos tanulmányúton vett részt 8 pedagógus kíséretében Erdélyben, Székelyföldön a „Határtalanul 2014” pályázat segítségével.

Utunk során, amelynek célja a páratlan természeti szépségek és irodalmi emlékek keresése volt, rengeteg csodálatos látnivalóban volt részünk. Eljutottunk híres irodalmi és történelmi helyszínekre, ahol koszorúkat helyeztünk el többek között Ady Endre szülőházánál, Tamási Áron, Petőfi Sándor síremlékénél, Nyergestetőn és Körösfőn az 1848-49-es forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékére emelt kopjafáknál.
Szállásunk a fazekasságáról híres Hargita megye egyik legnagyobb településén, Korondon volt. A vendéglátás, a bőséges ellátás, valamint a panziókban eltöltött esték maradandó emlékeket hagytak szívünkben.

Fotó:TÁI
Korond a Sóvidék egyik települése, ezért e tájegység látnivalóit néztük meg először. Meglátogattuk a parajdi sóbányát, majd a rossz idő ellenére utunkat Szovátán folytattuk, ahol a tüskés sósziklák, a Medve-tó, valamint a fürdőhely hangulata, szépsége egyaránt megérintette lelkünket. A természeti szépségek közül a legmaradandóbb emléket a Békás-szoros 200-300 méter magas sziklafalai és a Gyilkos-tó hagyott. A nemzeti park méltán Európa egyik természeti ritkasága.

„Csíkországban, hol az erdők
zöldebbek talán, mint máshol,
ahol ezüst hangú rigók
énekelnek a nagy fákon,
s hol a fenyők olyan mélye,
kapaszkodnak a vén földbe,
kitépni vihar sem tudja
másképpen, csak kettétörve,
van ott a sok nagy hegy között....”


Programunk része volt egy székelyföldi Általános Iskola meglátogatása. Mi a csíkkozmási Dr. Boga Alajos Általános Iskola tanulóival ismerkedtünk meg, közös programokban vettünk részt. A hosszú utazást feledteti a sok látnivaló, a rengeteg élmény, az idegenvezetőink érdekes információi, a híres városok: Kolozsvár, Székelyudvarhely, Csíkszereda-Csíksomlyó, Segesvár szépségei. Kívánom, hogy a következő években is hasonló élményekben legyen része a mindenkori hetedikeseknek.


Törökné Balogh Zsófia


A rovat további cikkei
  • Újabb kontroll Tiszavasváriban

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

  • Református (M)érték Hajdúnánáson

      Nem csak a reformáció 500. évfordulója alkalmából marad emlékezetes ez az év a nánási emberek számára. Elhelyezték a református óvoda és a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumának alapkövét, valamint átadtak egy Kálvin-szobrot, és a gimnázium dísztermének festett fakazettás mennyezetét is Hajdúnánáson pénteken.

  • Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

      Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.Közélet »

Újabb kontroll Tiszavasváriban

  A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

Kultúra »

Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

  Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.


Gazdaság »

Bombát találtak a tiszavasvári úti laktanya mellett

  Vélhetően egy második világháborús bombát találtak a péntek délelőtt Nyíregyházán, Tiszavasvári úton, a volt Vorosilov laktanya kerítése mellett. A negyvenöt centiméter hosszú robbanószerkezetet erősáramú kábel fektetése közben munkagép fordította ki a földből. A dolgozók azonnal hívták a rendőrséget, akik értesítették a tűzszerészeket.

Sport »

Benyusz letarolta a Berettyót

  Teljes fordulót rendeztek a kézilabda NB II. Észak-keleti csoportban, bár nem minden megyei csapat lépett pályára. Tiszavasvári csapata a Berettyóújfalu csapatát fogadta hazai környezetben. A Hadas legények szoros első félidőt követően a 41. percben már tizenegy góllal vezettek és magabiztos győzelmet arattak.Ezt már olvasta?

Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

Elolvasom »