Kabay János életművét 1963 óta a Tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum őrzi. Korábban a  múzeumban látható Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Orvos- és Gyógyszerészettörténeti című állandó kiállításban kapott helyett a világhírű feltaláló munkássága. A múzeum vezetése 2012- ben döntött úgy, hogy a város legnagyobb alakjának külön kiállításban kíván emléket állítani. A kulisszák mögött zajló tudományos munka és gyűjtemény gyarapítás, feldolgozás már ekkor elkezdődött.

A múzeum 2014-ben sikeres pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA), ahol nettó 1.500.000 forint támogatást nyert a kiállítás elkészítéséhez. Az új kiállítás enteriőrjeiben megismerhetjük Kabay János feltaláló életművét, munkásságát. Látható a kiállításban - interaktív elemekkel - kiegészített korabeli üzem, gubótároló siló és a 90-es évekből származó kutatólabor is.

Az új kiállítás ünnepélyes megnyitására november 20-án csütörtökön kerül sor amely során a résztvevők megkoszorúzzák a Kabay János szülőházánál található emléktáblát. Az új kiállítás ezen a napon ingyenesen tekinthető meg. Az iskolásokat múzeumi kvíz délután  míg a felnőtteket teadélutánnal egybekötött filmvetítés,beszélgetés és nosztalgiázás várja a múzeum főépületébe.  

Forrás:VPM         

A címlapról ajánljuk