Új épület, új kiállítások - Innovatív évet zárt a Vasári Pál Múzeum

2015-01-23 15:31

  Sikeres évet zárt a 2014-ben a Vasvári Pál Múzeum. A fél évszázada alapított múzeum 2013-ban kapott magasabb szakmai besorolást. A Nyíri Mezőség múzeumának státuszát ekkor változtatta közérdekű muzeális gyűjteményről területi múzeumra az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az évek óta tartó tudatos munka és a hozzá kapcsolódó uniós forrásokból megvalósított szakmai fejlesztések összértéke meghaladta a 130 millió forintot. Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumvezető szerint ezen sikerek árnyékában az előző év, ha nem is hozott ekkora eredményeket, mégis sikeresnek mondható.

2014-ben a belváros szívében a Kálvin úti múzeumépülettől alig 100 méterre - az egykori református általános iskola - impozáns műemlék épületében közel 500 négyzetméteren bővíthette állandó és időszaki kiállításait a múzeum.

Az épület és környezete még 2006-ban egy városközpont rehabilitáció keretében újult meg, amely kiváló adottságai révén új lehetőségeket nyitott a múzeumi raktárakban porosodó gyűjtemények élményszerű bemutatására. A tavalyi évben két új állandó kiállítás mutatkozhatott be itt."5000 Év Titkai" címmel láthatja újra a nagyközönség a Nyíri Mezőség régészeti leleteit bemutató állondó kiállítást.

Új kiállítás méltatja a Kabay- módszert is. Az "Alkaloida Anno" nevet viseli Kabay János világhírű feltaláló szabadalmi módszerét és a 88 éve működő Alkaloida Vegyészeti Gyár történetét bemutató ipar és technikatörténeti kiállítás. Az állandó kiállítások mellett több időszaki kiállítás, múzeumpedagógiai foglakozás, konferencia, szabadtéri rendezvény várta az érdeklődőket, amelyre tavaly  közel 14 ezren voltak kíváncsiak.

A fenntartó önkormányzat a lehetőségeihez mérten  mindent megtett azért, hogy az intézményben a szakmai munka magas színvonalon, megfelelő feltételek mellett folyhasson. Hisszük, hogy munkánk meghatározó jelentőségű a társadalom tudásának, műveltségének gyarapításában és az idelátogató turisták tájékoztatásában.

Valljuk, hogy korszerű kiállításokkal, látogató- és iskolabarát környezettel, élmény gazdag és szórakoztató oktató programokkal,magas szintű szolgáltatásokkal intézményünk a térség meghatározó tudásközpontjává válhat - mondta el Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumvezető.

Forrás:VPM


A rovat további cikkei
  • Újabb kontroll Tiszavasváriban

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

  • Református (M)érték Hajdúnánáson

      Nem csak a reformáció 500. évfordulója alkalmából marad emlékezetes ez az év a nánási emberek számára. Elhelyezték a református óvoda és a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumának alapkövét, valamint átadtak egy Kálvin-szobrot, és a gimnázium dísztermének festett fakazettás mennyezetét is Hajdúnánáson pénteken.

  • Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

      Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.Közélet »

Újabb kontroll Tiszavasváriban

  A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

Kultúra »

Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

  Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.


Gazdaság »

Bombát találtak a tiszavasvári úti laktanya mellett

  Vélhetően egy második világháborús bombát találtak a péntek délelőtt Nyíregyházán, Tiszavasvári úton, a volt Vorosilov laktanya kerítése mellett. A negyvenöt centiméter hosszú robbanószerkezetet erősáramú kábel fektetése közben munkagép fordította ki a földből. A dolgozók azonnal hívták a rendőrséget, akik értesítették a tűzszerészeket.

Sport »

Benyusz letarolta a Berettyót

  Teljes fordulót rendeztek a kézilabda NB II. Észak-keleti csoportban, bár nem minden megyei csapat lépett pályára. Tiszavasvári csapata a Berettyóújfalu csapatát fogadta hazai környezetben. A Hadas legények szoros első félidőt követően a 41. percben már tizenegy góllal vezettek és magabiztos győzelmet arattak.Ezt már olvasta?

Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

Elolvasom »