A Vasvári Pál Múzeum és a múzeum baráti köre az Anyanyelv Nemzetközi Világnapja alkalmából újabb Szabadegyetem előadásra invitálta az érdeklődőket. Február 19-én csütörtökön délután Vaderna Gábor az ELTE BTK XVIII-XIX. Századi  Magyar Irodalomtörténeti Tanszék adjunktusa tartott előadást Dessewffy József politikus, író, költő, műfordítóról a múzeum főépületében.

Az eseményen bemutattak egy 1811-ben Sárospatakon kiadott eredeti nyomtatványt, amelyet Dessewffy József és Kazincy Ferenc közösen publikált és látott el kézjegyével. Szó esett Dessewffy és Széchenyi közötti vitás kérdésekről és a Magyar Tudományos Akadémia megalapításáról is.

Az előadás legfőbb üzenete a hallgatóság számára egyértelmű lehet:Dessewffy József is azok közé az kiemelkedő emberek közé tartozik aki a történelem egy nehéz időszakában sokat tett a hazáért és szülőfalujáért Büdszentmihályért. Az előadás hamarosan bemutatja a Tiszavasvári Város Televízió, és több alkalommal hallható lesz a Best Of Rádió Múzeum Kávéház című műsorában.

Fotó: Benyusz Marcell

Forrás:VPM

A címlapról ajánljuk