Történelmi jelentőségű a mai nap Hajdúdorog életében. Hétfőn megalakult Magyarország első görögkatolikus metropolitája. Az ünnepélyes szentmisén, több száz hívő jelenlétében hirdették ki a Ferenc pápa által alapított Hajdúdorogi Metropólia megalakulását a hajdúdorogi görög katolikus székesegyházban.

A március 20-án meghozott pápai döntést hivatalosan Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Kongregáció prefektusa jelentette be a szertartás után a hívekkel zsúfolásig megtelt templomban. Az eseményen részt vett Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, valamint Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi római katolikus püspök is.

A magyar kormányt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár képviselte.

A pápa a magyarországi görög katolikusoknak alapított - a rangban a római katolikus érsekségnek megfelelő - Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház központjává a Hajdúdorogi Egyházmegyét emelte debreceni székhellyel, élére pedig első metropolitaként Kocsis Fülöp megyés püspököt nevezte ki.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita elmondta: Még mindig megrendülten áll e csoda előtt az egész görögkatolikus egyház, s kiváltképp ő maga, aki néhány éve még egyszerű, elvonult szerzetesi életre vágyott, most pedig itt áll e történelmi pillanatban Magyarország első görögkatolikus metropolitájaként. Majd hozzátette: még nem tudja, pontosan mi vár rá, de készen áll a feladatra: „Éppen az én égi Édesanyámat követem ebben, aki az Örömhírvétel pillanatában még kevésbé értette az eseményt, látta a jövőt, mégis azt mondta: Legyen nekem a te igéd szerint.” Ugyanakkor kihangsúlyozta, senki nem gondolja, hogy ügyes taktikai vagy diplomáciai lépések állnak a metropólia megalakulása mögött. Sokkal inkább a háromszáz évvel ezelőtti eseményekhez mérhetők a történtek: akkor kegyhellyé lett Máriapócs, most metropóliává Hajdúdorog.


Forrás:MTI

A címlapról ajánljuk