Az Erste csődjét híresztelték több helyen is a mai nap, az ügyfelek pedig megrohanták a fiókokat. A Dehir.hu megkereste a bankot, ahol azt közölték, „az elmúlt pár órában álhír terjed a magyarországi Erste csoporttal kapcsolatban, mely ügyfélérdeklődést váltott ki hálózatunkban és telefonos ügyfélszolgálatunkban.A híresztelés futótűzként terjed, egyes debreceni Erste-fiókokat megrohamoztak az ügyfelek, van, ahol már hosszú sorokban kígyóznak a pultoknál.Az Erste Bank az álhírek terjesztőivel szemben büntetőfeljelentést tett.

Az Erste jelentős tőkeerővel és pénzügyi háttérrel bíró, a régió egyik legerősebb bankcsoportja. Az Erste Bank Hungary tőkeerős a magyar bankszektor egyik legnagyobb és legstabilabb szereplője. A Bankcsoport a forintosításból adódó veszteségeit már a tavalyi évben pótolta tőkeemeléssel. Az Erste devizahitelesekkel való elszámolást a hazai bankszektorban elsőként hajtotta végre. Mindezek után a teljes magyarországi Erste Csoport 2014. utolsó negyedévet már pozitív eredménnyel zárta. Az EBRD-vel és az állammal kötött megállapodás is a bizonyítja a stabil magyarországi jelenlétét és elkötelezettségét.

Egyre többen cáfolják a rémhíreket

Időközben Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az MTI-nek nyilatkozott, mégpedig azt, hogy az Erste Bank működésével kapcsolatos híresztelések alaptalanok. Hangsúlyozta, a  bankrendszer stabilitása erős, minden, a pénzintézeti rendszer stabilitása szempontjából jelentős bank, köztük az Erste működése is biztonságos.Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese pedig azt mondta az M1-nek, a bank pénzügyi stabilitását semmi nem veszélyezteti, likviditása, tőkeereje stabil. Megerősítette, hogy a pénzintézet pénzügyi helyzetének meggyengülésével kapcsolatos híresztelés miatt feljelentést tesznek.Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára szintén úgy nyilatkozott, az Erste Bank ügyfeleinek pénze biztonságban van, az Erste bankcsoport pénzügyi helyzete stabil, és a bank megingásáról szóló híresztelések minden alapot nélkülöznek.

Forrás:MTI/Dehír

A címlapról ajánljuk