Karcsúsítana az önkormányzat Tiszavasváriban

2015-03-27 00:21

  Csütörtöki ülésén szakbizottság létrehozásáról döntött Tiszavasvári önkormányzatának képviselő testülete. A képviselők erről azután döntöttek, hogy egy korábbi nyertes ÁROP-os pályázat 22 milliós(!!!) hatástanulánya kimutatta: további költségcsökkentő intézkedésekre van szükség a rendszerben. A döntést vélhetően az is indokolja, hogy 2014-ben hiába történt  meg az önkormányzat adósság állományának állami konszolidációja továbbra is a kiadások vannak túlsúlyban a költségvetésben. Februárban a (2015) költségvetést is jelentős hiánnyal fogadta el a testület.

A csütörtöki ülésen elhangzott: Azért szükséges továbbra is takarékosan gazdálkodni, mert ha jelentős változás nem következik be az önkormányzat finanszírozása terén, akkor a 2016-os év költségvetésében további problémák lehetnek. A polgármester javaslata szerint át kell gondolni az önként vállalt feladatok struktúráját, a feladatok legalább egy részének átadását vagy megszüntetését a működési veszteségek csökkentése érdekében.

Íme, azok a területek, ahonnan az önkormányzat bezárással, megszüntetéssel, összevonással többlet bevételt vár:

1.    Óvodai csoportok számának a meghatározása, csoportszobák
2.    A Városi Művelődési Központ és a Vasvári Pál Múzeum összevonása

3.    Tiszavasvári Bölcsőde és a TISZEK étkeztetési feladatainak integrálása a                
        Közétkeztetési Kft.-be
4.    Házi gondozásnál óradíj bevezetése
5.    Családok Átmeneti Otthina (CSÁÓ) működésének gazdaságosabbá tétele
6.    Költségcsökkentés elérése a családsegítő és a gyermekjóléti szolgálatnál
7.    Beszerzések központosításánál további lehetőségek vizsgálata

Bevételnövelő intézkedések:

1.    Termőföld értékesítés
2.    Szociális területen bevételnövelő intézkedések
3.    Bérbeadott ingatlanok értékesítése
4.    Helyi adók mértékének emelése

A polgármester  megemlítette:
folyamatban van a Tiva-Szolg Kft. több, mint 46 milliós kintlévőségének behajtása, amely összeg jelentősen csökkenthetné a költségvetés hiányát. Képviselői javaslatra a bizottság felvette a vizsgálni kívánt intézmények közé a Városi Kincstár működését is. A Városháza működését nem vizsgálják. A bizottság a vizsgálatról május 31-ig ad számot a testületnek. A  bizottság tagjai: Szabó Krisztián elnök, Balázsi Csilla , Badics Ildikó tagok.

Forrás:TVÖ


A rovat további cikkei
  • TOP összegek - Pályáztak, nyertek, fejlesztenek

    A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 89,3 milliárd forintos forráskeret jut megyénkre. Az augusztus végi adatok szerint a fejlesztési források 66 százalékára, mintegy 58,8 milliárd forintra hirdettek nyerteseket, a rendelkezésre álló forrás 51 százalékára, 45,8 milliárd forintra már megkötötték a szerződéseket a pályázókkal, az összes forrásból 36 milliárd forintot pedig ki is fizettek a sikeres pályázóknak. Az eddig beérkezett 633 pályázat közül 346 kap támogatást.

  • Kerékpárokat loptak Tiszalökön

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást B. István 59 éves és K. József 45 éves tiszalöki lakosok ellen. A férfiak 2017. szeptember 19-én a tiszalöki vasútállomásról megpróbáltak ellopni egy lezárt állapotú kerékpárt, de a vasútőr megzavarta őket, így elmenekültek a helyszínről.

  • Tűz volt az égetőben

      Kigyulladt egy olajhűtésű szivattyú csütörtökön délután Tiszavasváriban, a Kabay János utca egyik telephelyén közölte a Katasztrófavédelem. A város önkormányzati, a nyíregyházi és a hajdúnánási hivatásos tűzoltók két habsugárral és két kézi tűzoltó készülékekkel oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.Közélet »

Tűz volt az égetőben

  Kigyulladt egy olajhűtésű szivattyú csütörtökön délután Tiszavasváriban, a Kabay János utca egyik telephelyén közölte a Katasztrófavédelem. A város önkormányzati, a nyíregyházi és a hajdúnánási hivatásos tűzoltók két habsugárral és két kézi tűzoltó készülékekkel oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Kultúra »

Rekord évet zárt a Szentmihályi Gyógyfürdő

  Hivatalosan vasárnapig tartott nyitva a közelmúltban hullámmedencével is bővült Szentmihályi Gyógyfürdő és Strandfürdő Tiszavasváriban, a hétvégi lehűlés miatt azonban gyakorlatilag szombaton zárta a szezont a város strandja. Volosinóczki Béla, a cég ügyvezetője a borús idő ellenére is derűsen újságolta, hogy minden korábbinál sikeresebb, látogatottabb volt az idei nyaruk.


Gazdaság »

TOP összegek - Pályáztak, nyertek, fejlesztenek

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 89,3 milliárd forintos forráskeret jut megyénkre. Az augusztus végi adatok szerint a fejlesztési források 66 százalékára, mintegy 58,8 milliárd forintra hirdettek nyerteseket, a rendelkezésre álló forrás 51 százalékára, 45,8 milliárd forintra már megkötötték a szerződéseket a pályázókkal, az összes forrásból 36 milliárd forintot pedig ki is fizettek a sikeres pályázóknak. Az eddig beérkezett 633 pályázat közül 346 kap támogatást.

Sport »

Tanuszoda - Egy karcsapással közelebb

  A Magyar Közlöny 2017. június 2-i számából kiderül: a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program II. ütemének keretében összesen 65 településen épül tanuszoda vagy tornaterem, illetve történik tanterem fejlesztés. A tanuszoda fejlesztések előfeltétele, hogy az érintett önkormányzatok a fejlesztés helyszínéül szolgáló ingatlanokat ingyenesen az állam tulajdonába adják.Ezt már olvasta?

TOP összegek - Pályáztak, nyertek, fejlesztenek

Elolvasom »