A Tiszavasvári Városi Televízió adásait rendszeresen figyelemmel kísérő nézőknek feltűnhetett, hogy az utóbbi időben a stúdióbeszélgetések díszlete megváltozott. Fülöp Attila stúdióvezető érdeklődésünkre megerősítette, valóban új stúdiótechnikai fejlesztésének tesztüzeme zajlik a televízióban. A bluebox technika vagy másként greenbox technika filmtrükk technika, amit a filmipart követően a hazai televíziózás is hosszú évek óta használ.

A greenbox technológia azt jelenti, hogy egy speciális színű homogén háttér előtt vesszük fel az eseményt. A felvett anyagot utána speciális szoftverrel “kilyukasztják”, vagyis azt a színt, amilyen a háttér egyszerűen kitörölik a felvételből, a helyére pedig
tetszőleges álló, vagy mozgóképet, animációt tesznek. Az új technikának köszönhetően oda lehet montírozni bárkit a Párizsi Notre Dame elé, élő kommentátorként közvetíthet valaki egy autóversenyt a rajtkockákon sétálva, anélkül, hogy útban lenne az autósoknak.

A televíziónál ezzel a fejlesztéssel párhuzamosan az adásbonyolító rendszert is modernizálják a jobb a adásminőség érdekében. Úgy tudjuk a televízió a közel jövőben a digitális sugárzásra való átállást tervezi, és a HD minőségű műsorszolgáltatás bevezetését is.

Forrás: Best Of Rádió

A címlapról ajánljuk