A gépjármű-vezetési oktatókat ellenőrizte a NAV

2015-04-20 20:59

  A vizsgadrukk érzését élhették át azok a gépjármű-vezetési oktatók, akiket a közelmúltban ellenőrzött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az Észak-alföldi régióban – értesült a Megyei Sajtószolgálat. A tanulókról ugyan pontos nyilvántartást vezetnek, ám a számla- és nyugtaadást többségük elmulasztja. Az oktatók a jogosítvány megszerzése előtti órákról pontos nyilvántartást vezetnek, és általában bizonylatot is állítanak ki. Abban az esetben azonban, amikor valaki a már meglévő tudását szeretné felfrissíteni, mert például éveken át nem vezetett, már nem ennyire fegyelmezett a dokumentáció.

Ilyenkor döntő többségében feketén oktatnak. Ennek egyik oka az lehet, hogy a jogosítványszerzéssel ellentétben a jogosítványfrissítési szolgáltatásról a szakoktatóknak nem kell elszámolni a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál.


A szakoktatókra igen szigorú feltételek vonatkoznak, a NAV tapasztalatai szerint azonban gyakran kockáztatnak, és hivatalos nyilvántartás, vezetési karton nélkül adnak gyakorlati órákat.  Jó esetben legfeljebb egy határidőnapló árulkodik a leadott órákról, és az adózatlanul szerzett jövedelmet ennek alapján lehet megbecsülni.

Az Észak-alföldi régióban ellenőrzött autós iskolák, illetve oktatóik általában interneten hirdetik szolgáltatásaikat. Általában egy 50 perces óráért 3000 forint körüli díjat kérnek. Alkalmanként két órát vezetnek a jelentkezők, az ellenőrzés alkalmával a revizorok is így szerezték tapasztalataikat. Volt olyan oktató, aki a levezetett óra után azt mondta, „számla nélkül 2500 egy óra, számlával több”. Ám miután az „alibi sofőr” jelezte, hogy nem tudja elszámolni a díjat, az oktató fejében meg sem fordult a bizonylatolás. Az oktatók többsége egyébként eleve nem is gondolt arra, hogy a próba órák után nyugtát, vagy számlát adjon, jóllehet a beszedett tandíj összességében 25-30 ezer forint volt. A leggyakoribb észrevételük az volt: „álmukban sem gondolták volna”, hogy őket valaha a NAV ellenőrizheti. Volt olyan bukott oktató, aki a kata-alanyiságát is elveszítette a feltárt mulasztások miatt, és jelentős bírságot is kapott.

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Sajtószolgálat / NAV


A rovat további cikkei
  • Újabb kontroll Tiszavasváriban

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

  • Református (M)érték Hajdúnánáson

      Nem csak a reformáció 500. évfordulója alkalmából marad emlékezetes ez az év a nánási emberek számára. Elhelyezték a református óvoda és a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumának alapkövét, valamint átadtak egy Kálvin-szobrot, és a gimnázium dísztermének festett fakazettás mennyezetét is Hajdúnánáson pénteken.

  • Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

      Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.Közélet »

Újabb kontroll Tiszavasváriban

  A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

Kultúra »

Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

  Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.


Gazdaság »

Bombát találtak a tiszavasvári úti laktanya mellett

  Vélhetően egy második világháborús bombát találtak a péntek délelőtt Nyíregyházán, Tiszavasvári úton, a volt Vorosilov laktanya kerítése mellett. A negyvenöt centiméter hosszú robbanószerkezetet erősáramú kábel fektetése közben munkagép fordította ki a földből. A dolgozók azonnal hívták a rendőrséget, akik értesítették a tűzszerészeket.

Sport »

Benyusz letarolta a Berettyót

  Teljes fordulót rendeztek a kézilabda NB II. Észak-keleti csoportban, bár nem minden megyei csapat lépett pályára. Tiszavasvári csapata a Berettyóújfalu csapatát fogadta hazai környezetben. A Hadas legények szoros első félidőt követően a 41. percben már tizenegy góllal vezettek és magabiztos győzelmet arattak.Ezt már olvasta?

Elolvasom »