A kiküldött 2 millió elszámolási értesítő miatt pár ezren reklamáltak a hitelintézetüknél és mindössze 300 jogorvoslati kérelem érkezett eddig a pénzügyi békéltető testülethez.A banki elszámolásával elégedetlen hiteladós háromlépcsős jogorvoslattal élhet: előbb a bankjánál kell kezdeményeznie a probléma megoldását, ezt követi a pénzügyi békéltető testület előtti eljárás és aki ennek a döntésével elégedetlen, az a lakóhelye szerint illetékes járásbírósághoz fordulhat – mondta Binder István, a Nemzeti Bank szóvivője.

A békéltető testület három esetben jár el: ha számszaki hiba volt az elszámolásban, ha nem érkezett meg az elszámolási értesítő, illetve ha a panasz kivizsgálását annak elkésettsége miatt utasította el a bank. A többi esetben - például ha az adóstársak egymással vitatkoznak - nem illetékes a testület - fejtette ki Binder István.Elmondása szerint átlagosan mintegy 16 százalékkal csökkentek a törlesztő részletek, 48 ezer szerződés az elszámolással megszűnt, az árfolyamgátasok öthatodának pedig a gyűjtőszámlája szűnt meg.

A bankok a mostani elszámolás során 744,4 milliárd forintot fizettek vissza devizahiteles ügyfeleiknek - mondta Windisch László A Magyar Nemzeti Bank alelnöke kedden Budapesten, az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén hozzátette: ebből az összegből 181,3 milliárd forintot kaptak vissza a már megszűnt devizahitel szerződéssel bíró ügyfelek. Windisch László elmondta: a bankoknak 2,1 millió levelet kellett kiküldeni április végéig. Az MNB alelnöke szerint összesen 57 ezer levelet késedelmesen küldtek ki, ezek többségét 5 napon belül adták postára.    

Forrás - MTI

A címlapról ajánljuk