Közel ötven főzőcsapat több mint 1000 tagja részvételével rendezik meg a pünkösdi hétvégén a hagyományos öhönforgató versenyt Tiszavasváriban. Lázár István, szervező a Találkozások Házának igazgatója elmondta:idén is a strand területén kerül megrendezésre a nagyszabású gasztronómiai fesztivál, ahol baráti társaságok, munkahelyi közösségek és civil szervezetek séfgárdái főzik majd a híres hortobágyi pásztorételt.

A bográcsban készített lebbencstésztás, burgonyás, füstölt szalonnás és fűszerekkel ízesített öhönnel, vagy más néven slambuccal, öreglebbenccsel értékes pénzdíjakért versenyeznek az alkalmi szakácscsapatok. A győztes ötvenezer, a második harmincezer, míg a harmadik húszezer forintot vihet majd haza.



A szabad tűzön főzött étel utolsó fázisa a forgatás, amihez kanalat már nem használnak. A bográcsot a fülénél fogva rázogatják, egyben pörgetve a tésztás-burgonyás finomságot. A néphagyomány úgy tartja, hogy harminckétszer kell így megforgatni az öhönt, miközben az étel a bogrács oldalával érintkezve megpirul, s ettől az úgynevezett „pörzstől” kapja a jellegzetes ízét. A tiszavasvári öhönforgató versenyt egész napos kulturális program egészíti ki.

Forrás: Best Of Rádió

A címlapról ajánljuk