„Jövő héten már aratjuk az árpát, a termésbecslés ennél a növénynél országosan várhatóan 4,2 tonna körül alakul hektáronként” – mondta el a Világgazdaságnak Vancsura József. A Gabontatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hozzátette: a mostani várakozások szerint az árpa országos termésmennyisége idén egymillió tonna körül alakul, vagy valamivel ez alatt.

Az idei búzatermés minősége még kérdéses, ezt a nemzetgazdasági szempontból is jelentős növényt július elején fogják várhatóan aratni, vagyis már ehhez is csak 3-4 hét van hátra. Az addig terjedő időszak időjárásán sok múlik. Alapvetően jó minőséget várunk, és különösebb országos méretű megbetegedés sem gyengíti az idei termést. Látni kell ugyanakkor azt is, hogy az ország egyes pontjain aszályos időjárás alakult ki, helyenként nem esett elég csapadék – mondta Vancsura József.


(c) Fotó:Szegedi Zsuzsanna

A legfontosabb növény, a búza termése tehát országosan jó közepes lesz, de az egyes termelők eredményei között nagy különbségek lesznek. Vannak az országban olyan táblák, ahol 7-8 tonna körül alakul a termés egy hektáron, de vannak olyanok is, ahol ez csak 3 tonna lesz. Utóbbiak egyértelműen veszítenek – mondta el a Világgazdaságnak Raskó György agrárközgazdász.

Hozzátette: vannak helyek, ahol a belvíz gyérítette a termést, máshol a vörösrozsda és a sárgarozsda élősködő gombái fertőzték meg a táblákat. A Dunántúlon, így Tolna, Baranya és Fejér megyében viszont szép termés várható.

Forrás:agroinform.com

A címlapról ajánljuk