Az online kasszarendszer 200 milliárd forint többlet-áfabevételt hoz az államnak. Ez annyit jelent, hogy több mint ezermilliárdos forgalom vált láthatóvá, ami a teljes tavalyi kereskedelmi bevételnek több mint a tizede. Így nem meglepő, ha a kereskedelem szárnyalását mutatják a statisztikák. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint az online kasszarendszer bevezetése nagyjából 200 milliárd forint áfabevétel-többletet hozott a költségvetésnek. Ez azt jelenti, hogy a kiskereskedelemben több mint 1000 milliárd forint korábbi feketeforgalom vált láthatóvá.

Ez a 8900 milliárd forint teljes – tavalyi – kiskereskedelmi forgalom több mint 10 százaléka. Így az éves szinten mért (legfrissebb adat: 2015 január–április) 6,3 százalékos kiskereskedelmi volumennövekedés nem is meglepő. A mintegy kétszázezer pénztárgépet fokozatosan csatlakoztatták a NAV online rendszeréhez, a fehéredő kiskereskedelmi piac statisztikára gyakorolt hatása idén év végén „kirúgja” magát. Addig azonban folyamatosan magas növekedési adatokra lehet számítani, ami mögött valójában nem feltétlenül szerepel nagyobb darabszámú értékesítés.

A kiskereskedelemben elsősorban a ruházati termékek, az iparcikkek, ezen belül a tartós fogyasztási (elektronikai) cikkek eladása számít a „legszennyezettebbnek”. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint ugyanis ezen árucsoportoknál növekedett a legerősebben a forgalom – az üzemanyag-értékesítés bővülése mellett.

Forrás:napi.hu

A címlapról ajánljuk