Jól halad az idei aratás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az árpa betakarítása a befejezéséhez közeledik. Az átlagtermés jobb a közepesnél, ami a szakemberek szerint a kedvező időjárási viszonyoknak köszönhető. A megyei agrárkamara elnöke elmondta, az idei gabonaárak kedvezően alakulnak, jelenleg az árpáért háromezer nyolcszáz, a búzáért négyezer ötszáz forintot fizetnek.

Az árpa betakarítása hamarosan végetér , s az átlagtermés jobb a közepesnél – közölte Rácz Imre, a térségi agrárkamara elnöke. A kamarai vezető elmondta, hogy a Nyírségben több mint 48 ezer hektár gabonaféle vár betakarításra. A gazdálkodók árpából 929 hektárt vetettek, amelynek felét már learatták.

Az eddigi átlagtermés hektáronként 4 tonna, ami jobb a közepesnél. Őszi búzából 27,5 ezer hektár az elvetett terület, rozsból 3 ezer hektár, tritikáléból 12,7 ezer hektár, míg zabból 4,3 ezer hektár. Rácz Imre az MTI-nek elmondta, ha nem lesz viharos időjárás, ami ledöntheti a kalászosokat, akkor a tavalyinál valamivel jobb termést várnak.

Forrás.MTI

A címlapról ajánljuk