Államalapításunk ünnepén augusztus 20-án immár 5. alkalommal rendezi meg a Vasvári Pál Múzeum a térség agrártörténeti géptalálkozóját Tiszavasváriban. A mai napig használatos matuzsálemi gépeket (traktorok, aratógép, cséplőgép stb.) mutatkoznak be a rendezvényen. A program a tavalyi évhez hasonlóan a Szentmihályi Gyógyfürdő területén rendezik meg.Az esemény a szokásoknak megfelelően a reggeli regisztráció követően gépfelvonulással indul  a belváros utcáin.

Ezt követően szakértő zsűri előtt mutatkoznak be a ma is használatos zajos gépcsodák. Napközben számos kiegészítő program várja rendezvényre kilátogatókat. Lesz népi ételek kóstolója, gépek ügyességi versenye, szakmai előadások. A színpadon Természetesen idén sem maradhat el a kemencében sült kenyér amit a múzeumkertben található kemencében sütnek ki a szervezők.

A bátrabbak kipróbálhatják a kenyérkészítés fortélyait gyúrást, dagasztást,kelesztést,sütést is, és megkóstolhatják a kemencében sült újkenyeret és kenyérlángost. Fellép a Göbölyös Tánccsoport  és a Musical Tanoda. Nemzeti ünnepen a Vasvári Pál Múzeum kiállításai ingyenesen tekinthetők meg olvasható a múzeum honlapján.

Forrás: Vasvári Pál Múzeum

A címlapról ajánljuk