Tiva Szolg Kft: Apadó kintlévőségek, növekvő belvíz feladatok

2015-08-18 18:38

  Tiszavasvári Város Önkormányzat 100 %-os tulajdonában álló, TIVA-SZOLG Településszolgáltatási és Vagyonkezelő Kft. a vízközmű szolgáltatás szétaprózódását hivatott 2012. július 15-étől országosan hatályba lépett vízi-közmű törvény életbelépése óta nem sokat lehetett hallani a Kft. tevékenységéről. Mint ismert a korábban a víz és szennyvíz szolgáltatást üzemeltető önkormányzati cég több, mint 58 milliós vízdíj hátralékkal fejezte be vízszolgáltatói tevékenységét.

Az önkormányzat még 2013 novemberében döntött úgy, hogy a hatalmas összeg behajtása érdekében a Tiva-Szolg Kft. két főállású munkavállalót alkalmaz a hátralék behajtására. Szabó András a közelmúltban a képviselő testületi ülésen arról számolt be, hogy a kintlévőség 40  millió  forintra apadt. A kintlévőség  további beszedése továbbra is a Kft-n keresztül történhet, vagy a már korábban is tervezett bírósági úton peres eljárás  keretében.

Fotó: Illusztráció

A peres úton történő pénzbehajtásnak a cég jelenlegi működési formájában azonban tetemes per és illetékfizetési kötelezettsége lenne, amely tovább nehezítené a cég amúgy is nehéz pénzügyi helyzetét. Szabó András javaslata szerint azonban ha a Tiva- Szolg közhasznú nonprofit gazdasági társaságként működik tovább a kintlévőségek behajtása során illetékmentesség illeti meg.

Belvízelvezető rendszer üzemeltetése

A képviselő testületi ülésen az is kiderült, hogy a Tiva-Szolg Kft. új megbízatásként a város teljes bel és külterületi belvízelvezető rendszer üzemeltetését megkapja. A cég 2 fő, megbízási szerződéssel foglalkoztatott és korábban már ezen tevékenységet végző munkatársat foglakoztat. Feladatuk a város egész területén a folyamatos felügyelet biztosítása.

Womás csatornamosatás az Ifjúság utcán (c) Fotó: Tiszavasvári Tv

Csapadékmentes időszakban a mély fekvésű területek közelében üzemeltetett belvízátemelő szivattyúk  üzemeltetése,  illetve a terület  vízelvezető  képességének  ellenőrzése. A Tiva-Szolg Kft. időközben elkezdte a legszükségesebb szakaszok megtisztítását, melyek feliszapolódása, vagy esetleges beszakadása negatív hatással lehet a város teljes csatornarendszerének működésére, üzemeltetésére.

Forrás:TVÖ/TVTV


A rovat további cikkei
  • TOP összegek - Pályáztak, nyertek, fejlesztenek

    A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 89,3 milliárd forintos forráskeret jut megyénkre. Az augusztus végi adatok szerint a fejlesztési források 66 százalékára, mintegy 58,8 milliárd forintra hirdettek nyerteseket, a rendelkezésre álló forrás 51 százalékára, 45,8 milliárd forintra már megkötötték a szerződéseket a pályázókkal, az összes forrásból 36 milliárd forintot pedig ki is fizettek a sikeres pályázóknak. Az eddig beérkezett 633 pályázat közül 346 kap támogatást.

  • Kerékpárokat loptak Tiszalökön

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást B. István 59 éves és K. József 45 éves tiszalöki lakosok ellen. A férfiak 2017. szeptember 19-én a tiszalöki vasútállomásról megpróbáltak ellopni egy lezárt állapotú kerékpárt, de a vasútőr megzavarta őket, így elmenekültek a helyszínről.

  • Tűz volt az égetőben

      Kigyulladt egy olajhűtésű szivattyú csütörtökön délután Tiszavasváriban, a Kabay János utca egyik telephelyén közölte a Katasztrófavédelem. A város önkormányzati, a nyíregyházi és a hajdúnánási hivatásos tűzoltók két habsugárral és két kézi tűzoltó készülékekkel oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.Közélet »

Tűz volt az égetőben

  Kigyulladt egy olajhűtésű szivattyú csütörtökön délután Tiszavasváriban, a Kabay János utca egyik telephelyén közölte a Katasztrófavédelem. A város önkormányzati, a nyíregyházi és a hajdúnánási hivatásos tűzoltók két habsugárral és két kézi tűzoltó készülékekkel oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Kultúra »

Rekord évet zárt a Szentmihályi Gyógyfürdő

  Hivatalosan vasárnapig tartott nyitva a közelmúltban hullámmedencével is bővült Szentmihályi Gyógyfürdő és Strandfürdő Tiszavasváriban, a hétvégi lehűlés miatt azonban gyakorlatilag szombaton zárta a szezont a város strandja. Volosinóczki Béla, a cég ügyvezetője a borús idő ellenére is derűsen újságolta, hogy minden korábbinál sikeresebb, látogatottabb volt az idei nyaruk.


Gazdaság »

TOP összegek - Pályáztak, nyertek, fejlesztenek

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 89,3 milliárd forintos forráskeret jut megyénkre. Az augusztus végi adatok szerint a fejlesztési források 66 százalékára, mintegy 58,8 milliárd forintra hirdettek nyerteseket, a rendelkezésre álló forrás 51 százalékára, 45,8 milliárd forintra már megkötötték a szerződéseket a pályázókkal, az összes forrásból 36 milliárd forintot pedig ki is fizettek a sikeres pályázóknak. Az eddig beérkezett 633 pályázat közül 346 kap támogatást.

Sport »

Tanuszoda - Egy karcsapással közelebb

  A Magyar Közlöny 2017. június 2-i számából kiderül: a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program II. ütemének keretében összesen 65 településen épül tanuszoda vagy tornaterem, illetve történik tanterem fejlesztés. A tanuszoda fejlesztések előfeltétele, hogy az érintett önkormányzatok a fejlesztés helyszínéül szolgáló ingatlanokat ingyenesen az állam tulajdonába adják.Ezt már olvasta?

TOP összegek - Pályáztak, nyertek, fejlesztenek

Elolvasom »