Már csak egy hónapig tekinthető meg az Ácsolt- és festett ládák a Palócföldről címet viselő időszakos néprajzi kiállítás. Az egri Dobó István Vármúzeum gyűjteményéből magyar népművészeti remekeket láthatja az érdeklődő közönség Tiszavasváriban a Vasvári Pál Múzeumban. A szlovákiai Rozsnyó, Heves és Eger városát követően a Nyíri Mezőség múzeumában is nagy az érdeklődés a megnyitás óta eltelt rövid időszak alatt.

Az érdeklődők előtt feltárul az a folyamat, hogy a szekrényspecialisták, a háziiparosok és a "virágos asztalosok" hol és milyen technikával készítették, díszítették a ládákat. Többek között bemutatják, hogy a cifra menyasszonyi láda a lakodalmakkor, az ágyvitel rítusában élte fénykorát.


A kiállítást megnyitása óta az egyéni látogatok mellett a helyi és környékbeli iskolai csoportok is rendszeresen látogatják, akik interaktív múzeumpedagógiai foglalkozással kiegészítve tekinthetik meg a páratlan szépségű tárlatot.

A kiállításhoz kapcsolódóan december 18-án pénteken 17 órakor "A népi bútorok története Északkelet-Magyarországon" címmel dr. Veres Gábor az egri Eszterházy Károly Főiskola docense tart előadást. A kiállítás a két ünnep között rendkívüli nyitva tartással(december 28-29.) és rendhagyó tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket.

Forrás:VPM

A címlapról ajánljuk