Újabb modern eszközök kerültek a megye kórházaiba ötven millió forintos uniós forrásból. Az új berendezések ezúttal a szülészeti és nőgyógyászati osztály munkáját segítik majd. A nyíregyházi intézménybe például ultrahangos készülék került. Dr. Adorján Gusztáv, a megyei kórházak főigazgatója - aki maga is gyakorló szülész-, nőgyógyász főorvos - elmondta: a megyeszékhely kórháza az ország legnagyobb születésszámával büszkélkedhet, mely évről évre nő.

Tavaly 150 gyermekkel több jött világra Nyíregyházán, mint 2014-ben. Ezért is fontos, hogy a legjobb műszerek álljanak rendelkezésre a kórházakban. Az új berendezések emellett nagy segítséget jelenthetnek a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Dr. Angyal Géza főorvos és Dr. Adorján Gusztáv, a megyei kórházak főigazgatója vizsgálat közben (c) Fotó: Nyíregyháza.hu

Egy hasonló ultrahangberendezés segíti majd a munkát Mátészalkán és beszereztek a magzati szívhang figyelésére és a méhnyakrák szűrésére alkalmas készüléket is. Dr. Angyal Géza főorvos, az ultrahangos labor vezetője egy önkéntes kismamán mutatta be az új műszer gyakorlati működését, így végig lehetett követni a 27 hetes magzat néhány percét több dimenzióban. A már az anyaméhben sztárrá vált csöppség az új készülék szerint március 25-én jön majd világra. A szakember elmondta: ezzel a berendezéssel az osztály dolgozóinak régi álma vált valóra, nagy szükség volt már egy ilyen modern műszerre, hiszen a Jósa András Oktatókórházban az elmúlt évben is több mint 15 ezer ultrahangos vizsgálatot végeztek el.

Forrás:Nyíregyháza.hu

A címlapról ajánljuk