Múzeumi számvetés: Szakmai és pályázati sikerek, fiatal látogatók

2016-01-15 11:47

  Sikeres évet zárt a 2015-ben a Vasvári Pál Múzeum. Az 52 éve alapított múzeum 2013-ban kapott magasabb szakmai besorolást. A Nyíri Mezőség múzeumának státuszát ekkor változtatta közérdekű muzeális gyűjteményről területi múzeumra az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az évek óta tartó tudatos munka az elmúlt esztendőben is érzékelhető eredményeket hozott.

A múzeum eredményességének egyik legfontosabb mérőszáma a látogatószám. A 2015-ös esztendőben a Nyíri Mezőség múzeumának kiállításaira, programjaira több, mint tízezren voltak kíváncsiak, amelynek közel 60 %-át ebben az évben is a fiatal generáció adta. A fiatal látogatóknak azért is örülünk különösen, hiszen évről-évre egyre több gyereknek tudjuk átadni a Vasvári Pál Múzeum küldetését, amely egyben hitvallásunk is: "Múlt a jövő kor számára".


A 2015-ös esztendőben rangos szakmai elismerést kapott múzeumunk a Pulszky Társaságtól az Év Múzeuma pályázaton. A bíráló bizottság elismerő oklevelét érdemelte ki intézményünk a tudatos, stratégiai gondolkodás nyomán kialakított, szakmai bázison alapuló, korszerű technikát alkalmazó, közösségi központú intézményfejlesztésért.


Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumvezető 2015-évet a rangos vándorkiállítások évének tekinti. A kiállítások tekintetében két országos jelentőséggel bíró kiállítás is vendégeskedett  múzeumunkban. A tavasz folyamán nagy sikerrel mutatták be budapesti a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum az olló és a vágás történetével foglalkozó időszakos kiállítását.

Az év utolsó harmadában pedig „Kocsira ládám, hegyibe párnám…” Ácsolt- és festett ládák a Palócföldről címmel az egri Dobó István Vármúzeum páratlan szépségű gyűjteménye vendégeskedett nagy sikerrel múzeumunkban.

Több ízben is sikeresen pályázatot intézményünk a tavalyi esztendőben. Öt pályázatunkat is támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, amelynek köszönhetően a rendezvények mellett két könyvet is megjelenhetett múzeumunk gondozásában. Az NKA-tól elnyert  pályázatokon nettó 2.100.000  Ft  vissza nem térítendő támogatásban részesültünk.

A Múzeumok Éjszakáját idén is támogatta az NKA (c) Fotó: VPM

Az I. Világháború helyi vonatkozású eseményeit bemutató kiállítás megvalósításához a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány - szakmai bírálóbizottsága – nettó 1.050.000 Ft támogatásban részesítette múzeumunkat.

Új kiállíítások
Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Kubinyi Ágoston múzeumszakmai támogatási programban nettó 6.000.000 Ft támogatásban  részesült múzeumunk, amelynek köszönhetően 2016. tavaszán megújulhat Szabolcs- Szatmár- Bereg- Megye Orvos és Gyógyszerészettörténetét bemutató állandó kiállítás. Emellett járási területen szakmai feladatok ellátásárra (kihelyezett kiállítások készítése, múzeumi foglalkozások tartása, vetélkedők szervezése) bruttó 500.000 Ft-ot nyertünk.

Álomból valóság. 2016 tavaszán nyílik meg az új orvostörténeti állaondó kiállítás (c) Múzeum

Múzeumunkban egész évben folyamatos szakmai munka folyt a különböző területeken (gyűjteményi, múzeumpedagógia, történeti és kutatási feladatok). A kutatómunka eredményeiről megállapításairól a tavalyi esztendőben is szabadegyetemi előadásokon és publikációkban számolt be intézményünk. Az állandó kiállítások mellett több időszaki kiállítás, múzeumpedagógiai foglalkozás, konferencia, szabadtéri rendezvény várta az érdeklődőket.

A Dessewffy kripta exhumálásában is közreműködött a múzeum (c) Fotó: VPM

Intézményünk tovább kutatja a 8 évszázados Dessewffy-nemzetséget annak érdekében, hogy a jövő generáció  méltóképpen megismerhesse a nagy múltú család élettörténetét. Mint ismert a Dessewffy család élete évszázadokig összekapcsolódott a Szabolcs-Szatmár Bereg megyével. A család legismertebb tagjai:Dessewffy József politikus, író, költő, műfordító, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) alapító tagja, Dessewffy Emil politikus, közgazdász, az MTA egykori elnöke. Dessewffy Aurél,politikusok az MTA tagja.

Újkenyér sütés kemencében augusztus 20-án (c) Fotó:VPM

A fenntartó önkormányzat a lehetőségeihez mérten  mindent megtett azért, hogy az intézményben a szakmai munka magas színvonalon, megfelelő feltételek mellett folyhasson.

Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumvezető (C) Fotó: VPM

Hisszük, hogy munkánk meghatározó jelentőségű az itt élők tudásának, műveltségének gyarapításában és a térségbe érkező turisták tájékoztatásában. Valljuk, hogy korszerű kiállításokkal, látogató- és iskolabarát környezettel, élmény gazdag és szórakoztató oktató programokkal, magas szintű szolgáltatásokkal intézményünk a térség meghatározó tudásközpontja - mondta el Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumvezető.

Forrás:VPM


A rovat további cikkei
  • Újabb kontroll Tiszavasváriban

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

  • Református (M)érték Hajdúnánáson

      Nem csak a reformáció 500. évfordulója alkalmából marad emlékezetes ez az év a nánási emberek számára. Elhelyezték a református óvoda és a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumának alapkövét, valamint átadtak egy Kálvin-szobrot, és a gimnázium dísztermének festett fakazettás mennyezetét is Hajdúnánáson pénteken.

  • Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

      Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.Közélet »

Újabb kontroll Tiszavasváriban

  A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

Kultúra »

Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

  Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.


Gazdaság »

Bombát találtak a tiszavasvári úti laktanya mellett

  Vélhetően egy második világháborús bombát találtak a péntek délelőtt Nyíregyházán, Tiszavasvári úton, a volt Vorosilov laktanya kerítése mellett. A negyvenöt centiméter hosszú robbanószerkezetet erősáramú kábel fektetése közben munkagép fordította ki a földből. A dolgozók azonnal hívták a rendőrséget, akik értesítették a tűzszerészeket.

Sport »

Benyusz letarolta a Berettyót

  Teljes fordulót rendeztek a kézilabda NB II. Észak-keleti csoportban, bár nem minden megyei csapat lépett pályára. Tiszavasvári csapata a Berettyóújfalu csapatát fogadta hazai környezetben. A Hadas legények szoros első félidőt követően a 41. percben már tizenegy góllal vezettek és magabiztos győzelmet arattak.Ezt már olvasta?

Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

Elolvasom »