A Lego bővíti nyíregyházi gyárát, a 30 milliárd forint értékű beruházás keretében a cég 1600-zal növeli munkaerő-állományát - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.Szijjártó Péter közölte: a kormány költségvetési forrásból 4,4 milliárd forinttal járul hozzá a nyíregyházi beruházáshoz, amely azért is kiemelt jelentőségű, mert egy ilyen mértékű munkahelyteremtés rendkívül fontos az országnak azon a részén.

Úgy látja, a fejlesztéssel a gyár megerősíti helyzetét a Lego globális működésében. A bővítést kiemelt beruházásnak tekintik.Jesper Hassellund Mikkelsen gyárigazgató, a Lego-csoport senior alelnöke elmondta: a fejlesztéssel kétszeresére nő a nyíregyházi gyár mérete, 120 ezerről 250 ezer négyzetméterre. Több mint 700 új gépet szereznek be, és a csomagolási kapacitást is bővítik - közölte.

Emlékeztetett: nagyon rövid időn belül jelent be ma újabb magyarországi beruházást a Lego, a cégcsoport hisz abban, hogy Magyarország és Nyíregyháza jó hely a bővítésre és a fejlődésre, hiszen közel van az európai piacokhoz, megfelelő a munkaerő és segítőkészek a hatóságok.

Mi épül fel 2020-ra?

    További 768 fröccsöntő gép befogadására alkalmas új fröccsöntőcsarnok
    Új fröccsöntőszerszám-gyártó műhely
    Több mint 500 000 tárolódoboz tárolására alkalmas új automata magas raktár
    Kb. 40 000 raklap tárolására alkalmas új automata magas raktár
    Új csomagolóüzemek és egy manuális raktár
    Új hulladékkezelő terület
    Új irodaépület
    Új feldolgozóépület, ahol a LEGO-elemeket dekorálják és összeszerelik
    Új feldolgozóépület, ahol a LEGO DUPLO-elemek dekorálják és összeszerelik
    Új épület a szükséges energiamennyiség kezelésére


A fehér épületek jelölik azokat, amelyek a beruházás során épülnek majd meg, a szürkék már állnak.(C) Fotó: Lego

Vinnai Győző fideszes országgyűlési képviselő az eseményen elmondta: a most bejelentett beruházás kiemelkedő fontosságú, a térség munkaerőpiacára gyakorolt hatása jelentős. Újabb 1600 ember kaphat munkát a gyárban, ami hatalmas lehetőség a családoknak, és csökkenhet a munkanélküliség, amely e térségben az országos átlagnál magasabb - mutatott rá.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere arról beszélt, hogy a városnak nagyon fontos a beruházás, amely munkahelyeket jelent és sok családnak biztos megélhetést a jövőben. Nyíregyháza és a Lego kapcsolata a párbeszédre és a bizalomra épül, és a város mindent megtesz, hogy a beruházás ugyanolyan sikeres legyen, mint a korábbi - közölte.

(MTI / Külgazdasági és Külügyminisztérium)

A címlapról ajánljuk