Újévi koncert, Szabadegyetemi előadás, képzőművészeti kiállítás, Magyar Kultúra napja,  könyvbemutató, történelmi kiállítás az első világháborúról, farsangi játszóház, író - olvasó találkozó, várostörténeti fotókiállítás, 3D Mozi és megannyi kulturális program az év első hónapjában Tiszavasváriban a három kulturális intézményben (Múzeum, Művelődési  Ház, Városi Könyvtár).

A kultúrát kritikusan fogyasztók is csettinthetnek, hiszen  a kínálat az év első hónapjához és a város méretéhez viszonyítva igen szélesnek mondható. Ezt a színes és változatos kulturális kínálatot beárnyékolta a fenntartó helyi önkormányzat 2016. január 27. testületi ülésen hozott döntése, miszerint összevonja (ezzel önálló jogi státuszát megszünteti) az 53 éves Vasvári Pál Múzeumnak, az évtizedek óta kiegyensúlyozottan működő Városi Művelődési Központnak (Találkozások Háza) és a Városi Könyvtárnak.

Az áprilistól felálló új összevont intézmény neve EKIK lesz. Az összevonást már 2015-ben is tervezte az önkormányzat, amelyre akkor külön szakbizottságot hozott létre. Az önkormányzat szerint a mostani szervezeti átalakítás előnyei: hogy az átalakítással egységes vezetői háttér jön létre, mely által a közművelődési és múzeumi szolgáltatások, rendezvények, programok egységes irányítása, koordinálása valósulhat meg. Az összevont intézményt egy "csúcsvezető" mellett három tagintézmény vezető irányíthatja majd.

A döntés előzménye a tavaly bejelentett nyertes ÁROP-os pályázat 22 milliós(!) hatástanulmánya, amely kimutatta: további költségcsökkentő intézkedésekre van szükség az önkormányzat intézményeiben. A döntést vélhetően az is indokolta, hogy 2014-ben hiába történt  meg az önkormányzat adósság állományának állami konszolidációja továbbra is a kiadások vannak túlsúlyban a költségvetésben.

A címlapról ajánljuk