Orvosokból, tudósokból és informatikusokból álló nemzetközi szakembergárda évek óta azon dolgozik, hogy egy olyan speciális labor automatát honosítson meg az egészségügyben, mellyel a fertőző betegségek (például az ebola) diagnosztikája lerövidíthető. Az amerikai, magyar és dél-koreai közös kutatás informatikai hátterét biztosítja a dr. Zsonda László tiszalöki főorvos.

Ez a készülék nagyjából úgy néz ki, mint egy nyomtató. Bele kell helyezni egy úgynevezett tárgylemezt, amelyen többek közt a páciens testnedve, vére is rajta van. Pár perc múlva már biztosan meg is mondható, fennáll-e a fertőzés vagy sem – nyilatkozta a megyei napilapnak dr. Zsonda László tiszalöki főorvos, majd hozzátette: a készüléket Dél-Koreában már gyártják is, Magyarországon négy fővárosi egészségügyi intézményben fogják tesztelni a közeljövőben.–

Az általam kifejlesztett Mona-System adja ennek az új diagnosztikai rendszernek az informatikai hátterét. Az a célom, hogy Tiszalökön egy olyan oktatási központ jöjjön létre, amely vendégül látná a környező országok szakembereit. Ők első kézből kaphatnának nálunk információt a diagnosztikai rendszer működésének hátteréről. A tiszalöki egészségügyi centrumban éppen a fenti témában dugták össze szerdán a fejüket a szakemberek, ahol dr. Zsonda László és dél-koreai kollégái tartottak egy szakmai konferenciát.

Forrás:KM-TG

A teljes cikk a Kelet-Magyarország február 4-i számában, vagy a kelet.hu-n olvasható.

A címlapról ajánljuk