Az év első két hónapjában bejelentett 687 esetet tekintve a bárányhimlős megbetegedések ugrásszerűen emelkedtek, az előző év hasonló időszakában jelentett esetek számának 2,5-szeresét diagnosztizálták most – tájékoztatott dr. Salzmann Mariann megyei tiszti főorvos. A tájékoztatóból megtudtuk: tavaly az 1812 betegből 22 kórházi ellátásra szoruló gyermekről volt információjuk, súlyos lefolyású, maradandó károsodással gyógyuló vagy halálos kimenetelű esetről nem kaptak jelentést, szövődményes esete (bőrelváltozásokkal, tüdőgyulladással) azonban előfordultak.

Az idei esztendő első két hónapjában 14 kórházi ellátást igénylő betegről szereztek tudomást, a szövődményes esetek hörghurut, bőrfertőzés, középfül- és nyirokcsomó-gyulladás klinikai kórképpel jelentkeztek.Varicella-járványt a megyéből az egészségügyi szolgáltatók illetve gyermek­intézmények vezetői nem jelentettek, de az adatok jól tükrözik a légúti terjedésű megbetegedés járványszerű megjelenését – fogalmazott a megyei tiszti főorvos.


A megelőzés leghatékonyabb, specifikus módja a védőoltás. A specifikus megelőzési mód az elkülönítés, a járványos közösségek elkerülése, a kiütéses megbetegedések gyors diagnosztizálása, lehetőség szerint nem rendelői körülmények között.

Forrás:KM

Hirdetés (x)                                           További részletekért kattintson IDE

A címlapról ajánljuk