Csütörtökön, Tiszadobon, az Andrássy Kastélyban tartotta kihelyezett ülését a Megyei Védelmi Bizottság, amelyen a BM OKF részéről Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő is részt vett. Kozma Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság elnöke köszöntötte a bizottság tagjait és a meghívott vendégeket, majd ismertette a hat napirendi pontot, amelyet kihelyezett ülésen tárgyaltak meg a résztvevők.

A beszámolóban elhangzott a megye mind a 229 településén ellenőrizték a vízelvezető árkokat, a belvízi védekezéshez szükséges eszközöket, a vízkár-elhárítási terveket, valamint 227 közbiztonsági referenst is felkészített az igazgatóság a védelmi igazgatás rendszeréből. Az igazgatóhelyettes kiemelte: a járási és települési mentőszervezetekkel a köteles polgári védelmi szervezet tagjaival együtt, több mint 12 ezer ember vonható be egy esetleges ár, vagy belvízi védekezésbe, nagy hangsúlyt fektetett az igazgatóság a veszélyes üzemek ellenőrzésére, a különböző gyakorlatokra az elmúlt esztendőben, amelyek az idei évben folytatódnak.


Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, a vízügyi védvonalak mentén elkészült fejlesztésekről, műtárgyakról beszélt, valamint röviden ismertette a 2020-ig megvalósuló és betervezett hét fejlesztést, amelyek a megyében élők biztonságát növelik, így a tivadari híd is megújulhat, hiszen a folyómederben és az ártéren elhelyezkedő hídpilléreknek jelentős a visszaduzzasztásuk, ez pedig problémát okoz az árvizek levezetésében, emellett pedig a Túr gátrendszere kiépülhet- hangzott el a bizottsági ülésen.


A honvédségi beszámolót követően a kihelyezett ülés végén a résztvevők megtekintették a felújított Andrássy kastélyt, amely romantikus stílusban épült Meinig Arthur építész tervei alapján 1880-1885 között, Magyarország miniszterelnöke és az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminisztere, gróf Andrássy Gyula megbízásából.

Forrás: SZ-SZ-B. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A címlapról ajánljuk