Kilenc évvel ezelőtt a járókelők egy eszméletlenül fekvő férfit találtak Debrecenben, akit a mentők súlyos sérülésekkel vittek kórházba. Amikor magához tért, nem beszélt, csupán dünnyögött, amiből az orvosok annyit értettek, hogy Jánosnak hívhatják. Mivel az idős férfinél nem volt semmilyen irat, a kórház új nevet és tajszámot adott neki – írja a Zsaru Magazinra hivatkozva a Szabolcs Online.

A beteg néhány hónap elteltével Gál János néven egy idősek otthonába került, ahol senkivel nem akart beszélni és egész nap egy kerekesszékben ült.

"Tittavatvá" az én hazám

A szociális intézet vezetőjét viszont nem hagyta nyugodni, hogy nem tudják, hogy ki a rejtélyes beteg, ezért megkereste Ferge Levente alezredest, a Tiszafüredi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetőjét, aki elment meglátogatni az idős embert és habár az ápolók azt mondták, hogy nem fogja tudni szóra bírni, a rendőrség munkatársa látta a beteg szemében, hogy érti, amit mond. – Az idős emberek emlékezete inkább a régmúltból épül, így arról faggattam. Azt mondtam neki, ha beszélgetünk, hazaviszem. Csillogott a szeme – idézte fel a történteket az alezredes a rendőrségi hetilapnak. Így jutottak el a tehenekhez, és hogy a vasút mellett lakik. – Hol volt ez, bácsi – kérdezte a rendőr, mire a férfi azt válaszolta, hogy “Tittavatvá.” Majd a hatórás beszélgetés végére az is kiderült, hogy a beteget Bodák, vagy Borák Jánosnak hívhatják.

© Fotó: Zsaru Magazin/André Ildikó


Senkinek nem hiányzott

A bűnügyi osztály vezetője másnap Tiszavasváriba utazott, ahol az önkormányzat egyik munkatársa emlékezett arra, hogy 2007-ben a városból eltűnt az 1951-es születésű Boczák János. A rokonok akkor meg is haragudtak rá, mert felvett egy örökrészt, a hozzátartozó temetésére viszont nem ment el. A férfi ekkor már nyugdíjas volt, korábban a helyi gyógyszergyárban dolgozott, a nyugdíjbiztosító pedig folyamatosan utalta a pénzt a számlájára. – Nem zárható ki, hogy debreceni megtalálása előtt valakik elvették az iratait és a bankkártyáját. Külön feladat megtudni, hol a pénze – hangsúlyozta az alezredes. Megjegyezte, a rokonai megbocsátottak a férfinek és látogatni fogják. Hozzátette, csak türelem kellett a bácsihoz, ennyi volt a titok.


Forrás: Zsaru Magazin

A címlapról ajánljuk