December végéig használhatók a 2015 előtt kibocsátott, régi húszezres bankjegyek - közölte hétfőn délelőtt a Magyar Nemzeti Bank. 2017- január 1-jétől már csak az új, a készpénzforgalomban tavaly decemberben megjelent újratervezett, a korábbinál biztonságosabb, nehezebben hamisítható húszezresek vehetnek részt a forgalomban. A jegybank egyúttal közölte, hogy 2016. december 31-e után a régi húszezreseket a bankok, a posták még 3 évig visszaváltják, az MNB pedig 20 évig cseréli törvényes fizetőeszközre.

Bár a régi húszezresek beválthatóak lesznek, a jegybank arra kér mindenkit, hogy igyekezzen december végéig igyekezzenek a régi húszezreseit felhasználni. A tízezresek leváltásával induló bankjegycserét még 2014-ben a magyar jegybank azzal indokolta, bár csekély számban, egyre jobb bankjegyhamisítványok kerültek a forgalomba, amelyek például a kereskedelemben dolgozó a pénztárosokat is megtéveszthették.

Az új bankjegysorozatban újratervezett, a korábbinál biztonságosabb - nehezebben hamisítható - bankjegyek kerültek be. Akkor a jegybank azt is bejelentette, hogy a teljes bankjegycserét 2018-ig tervezi végrehajtani. A tízezrest és a húszezres már leváltották, az eredeti terv szerint 2017-ben jelenik meg az új kétezres és ötezres, ebből adódóan 2018-ra marad (volna) az ezres és az ötszázas bankjegy.

Forrás.MTI

A címlapról ajánljuk