Több példa is bizonyitja, hogy egy város életében a siker nem az arra felhatalmazást kapott emberektől, hanem helyi tehetséges lokálpatriótáktól függ. Csepp a tengerben, de talán előremozdíthat valamit Iszály Anna építész ötlete (diplomamunkája), amely Tiszavasvári hátrányos helyzetű lakosainak életét könnyítené meg, amely koncepciójának alapját a „műhely program” alkotja olvasható az Építészfórum oldalán.

Iszály Anna építész a Debreceni Egyetem- Műszaki Karának hallgatója volt korábban. Elképzelése szerint olyan épületet tervezett és valósítana meg Tiszavasváriban, amely lehetőséget nyújt a mára elfeledett roma mesterségek újbóli megtanulására és gyakorlására.

Kovácsolás, bádogos munka, kosárfonás, seprűkészítés, teknőfaragás, ezek mellett állattartás, növénytermesztés/mezőgazdaság, kemencetapasztás és vályogvetés. Fontos eleme a programnak, hogy a telek a 36-os főutcáról nyíló Széles út elején található. A városba érkező autósoknak felkeltheti figyelmét, odacsalogathat látogatókat, akiknek a közösség tagjai eladhatják a helyben készített portékáikat. Tervei szerint az épület egy része, kisebb piactérként funkcionálna, amely nem idegen látvány az erre sűrűbben látogatók számára.

A Tiszavasvárit és Nyíregyházát összekötő 36-os főút mentén, több helyen is láthatunk a kertjeik végében, bódékban áruló kistermelőket. (Nagycserkesz).Az ötlet talán legfontosabb eleme, hogy az építkezés java részét a roma emberek végeznék, szakemberek segítségével, felügyeletével.
Bízzunk benne, hogy az ötlet hamarosan valóság lehet.

Forrás:Építészfórum.hu

A címlapról ajánljuk