A  fővárosban az I, II., V., VI. és XII. kerületetekben a legjobb lakni, a vidéki nagyvárosok közül pedig leginkább Pécsett, Szegeden és Debrecenben – ez derült ki az Otthon Centrum által kidolgozott „életminőség-indikátor” alapján. A 20 ezer fő alatti városok között Tiszaújváros a legvonzóbb.

Ez a mutató az egészségügyi ellátás, az oktatási és munkahelyi körülmények, valamint az ingatlanárakat figyelembe véve rangsorolja Budapest kerületeit és a megyei jogú városokat. Jellemzően olyan helyen jó lakni, ahova valamiért szívesen költöznek az emberek. Az elmúlt öt évben az oda- és elköltözők egyenlegét vizsgálva, az alábbi térkép megmutatja, hogy Magyarországon a legfontosabb migrációs célpontok a főváros, a környező agglomerációs települések nagyobb része, Északnyugat-Magyarország – kivált Ausztriához legközelebb eső Soproni és Szentgotthárdi járások – és a Balaton környéke.

A sötét kékkel jelölt térségekből költöznek el a legtöbben

Az említett térségekben 1000 ott lakóra 25-30 beköltöző jutott az elmúlt öt évben. Soóki-Tóth Gábor, Otthon Centrum elemzési vezetője szerint a minőségi mutatók alapján abszolút nyertesként Budapest kerületei végeztek, hiszen az első tizennégy helyen a 23 kerület valamelyike szerepelt az I, XII. V. kerületekkel az élen. A vidéki nagyvárosok közül Pécs, Szeged, Debrecen található az élen.

Tiszaújváros  vonzó célpont

Érdekesség, hogy akár 20-25 km távolságban is hatalmas különbség mutatkoznak az ingatlanpiaci árak között. Az Otthon Centrum elemzési szerint az egykori kommunista iparvárosba Tiszaújvárosba inkább be, mint el költöznek az emberek. Ez elsősorban a nagyszámú munkahelyek, a magas színvonalú orvosi ellátás, a hétköznapi szolgáltatások (oktatási intézmények, üzletek, bevásárlás, kikapcsolódás) magasabb arányának köszönheti pozícióját. Az ingatlanárakra tehát komoly hatással vannak az életminőségi mutatók és a város pozitív megítélése.

Forrás:Otthon Centrum

A címlapról ajánljuk