Ötvenhatodikként bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe Kabay Jánosnak, a Tiszavasvári Alkaloida gyógyszergyár alapítójának életműve jelentette az Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája. A Magyar Értéktárba került a több, mint 130 éves múltra visszatekintő TÖRLEY pezsgő, a 100 éves készítési receptúrával rendelkező St. Hubertus magyar gyógynövénylikőr is.

Miért nem Tiszavasvári?
Kabay János életművének Hungarikummá válása nem hozta lázba a helyi lakosokat. Nem csoda, hisz idén január óta mindenki tudja, hogy bár épül új morfingyár, ám nem Tiszavasváriban hanem a Borsod Megyei Abaújszántón. Információink szerint az új üzem létrehozását a Neriva Pharma Kft. elsőként Tiszavasváriban tervezte, de az Alkaloida melletti kihasználatlan önkormányzati terület túl drágának (!!!) bizonyult a munkahelyek létrehozásán és iparűzési adót fizetni kívánó cég számára.Abaújszántónak mákja van...

Kétségtelen tény, hogy az Abaújszántóiaknak mákjuk van. Az új gyár beruházásának összértéke meghaladja az 5 milliárd forintot, az üzem éves kapacitása 15 ezer tonna máktok feldolgozását teszi majd lehetővé. Az üzem építésének előkészületei időközben elkezdődtek a helyiek nagy örömére. A Múlt: Kabay János szabadalmának köszönhetően 88 évig folyt morfin gyártás Tiszavasváriban.
A Jövő: Új morfingyár épül 5 milliárd forintból Abaújszántón.

Forrás:Best Of /FM Sajtóiroda

A címlapról ajánljuk