HATÁRTALANUL! kirándulás Erdélyben

2016-06-27 17:36

  A Szorgalmatosi Deák Ferenc Általános Iskola 7. osztályos diákjai csodálatos négy napot töltöttek el Erdélyben a „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” elnevezésű program keretében tudtuk meg Péntekné Fehér Éva pedagógustól. Az utat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 727 155 Ft-tal támogatta és a Határtalanul! (HAT-15-05) program keretében valósult meg.

Péntekné Fehér Éva pedagógustól tájékoztatatása szerint június 1-jén vágtak neki a hosszú útnak 26 tanulóval és két kísérővel. Erdélyben a legelső állomásuk Nagyszalonta volt, ahol felmentek a Csonka toronyba és megnézték híres költőnk, Arany János szülőházát is. Aradon néma főhajtással tisztelegtek az 1848-49-es szabadságharc hős vértanúinak emlékműve előtt.

Irodalmi és történelmi tanulmányaink során a diákok sokat tanulnak a Hunyadiakról, ezért nagy élmény volt számunkra Déván és Vajdahunyadon a várak megtekintése. Torockón a csodálatos régi házak és a mögöttük magasodó Székelykő nyűgözött le bennünket.

soundcloud.com/keletpress-h-r-gyn-ks-g/hatartalan-0615-penteke

Még egy kisebb vízimalmot is beindítottak a kedvünkért.Tordán a sóbánya mélysége-magassága kápráztatott el minket. Hihetetlenül érdekes és csodálatos látványban gyönyörködhettünk. Az időjárás nem volt mindig kegyes hozzánk:a tordai hasadékon  esőben keltünk át. De megcsináltuk! Az élmény leírhatatlan volt. Ezt a csodát mindenkinek látnia kellene!


Legnagyobb sajnálatunkra a kolozsvári programunkat elmosta a szakadó eső, de vigaszként megálltunk Krasznán és megnézhettük a református templomot, sőt még a kilátótornyába is felmehettünk a régi, fából készült lépcsőkön.Utolsó utunk Nagyváradra vezetett hazafelé jövet. Itt megnéztük a város gyönyörű főterét. Láttuk kívülről a kávéházat, ahol a költő Ady találkozott kortársaival, barátaival. Megnéztük a szépen felújított Szent László Székesegyházat belülről, és a hozzátartozó csodálatos parkot. Itt emlékeztünk meg a Nemzeti Összetartozás Napjáról.


A négy nap során az egyik szálláshelyünk Zsobokon volt a Bethesda Gyermekotthonban, ahol megismerkedtünk az ott lakó gyerekekkel, és átadtuk nekik az itthon összegyűjtött ajándékokat. A négy nap nagyon hamar elszállt, még szívesen maradtunk volna! Erdély csodálatos hegyei, zöld, teraszos lankái,a magyar irodalom és történelem megannyi lenyomata örökre felejthetetlen élmény marad számunkra!

Péntekné Fehér Éva


A rovat további cikkei
  • TOP összegek - Pályáztak, nyertek, fejlesztenek

    A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 89,3 milliárd forintos forráskeret jut megyénkre. Az augusztus végi adatok szerint a fejlesztési források 66 százalékára, mintegy 58,8 milliárd forintra hirdettek nyerteseket, a rendelkezésre álló forrás 51 százalékára, 45,8 milliárd forintra már megkötötték a szerződéseket a pályázókkal, az összes forrásból 36 milliárd forintot pedig ki is fizettek a sikeres pályázóknak. Az eddig beérkezett 633 pályázat közül 346 kap támogatást.

  • Kerékpárokat loptak Tiszalökön

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást B. István 59 éves és K. József 45 éves tiszalöki lakosok ellen. A férfiak 2017. szeptember 19-én a tiszalöki vasútállomásról megpróbáltak ellopni egy lezárt állapotú kerékpárt, de a vasútőr megzavarta őket, így elmenekültek a helyszínről.

  • Tűz volt az égetőben

      Kigyulladt egy olajhűtésű szivattyú csütörtökön délután Tiszavasváriban, a Kabay János utca egyik telephelyén közölte a Katasztrófavédelem. A város önkormányzati, a nyíregyházi és a hajdúnánási hivatásos tűzoltók két habsugárral és két kézi tűzoltó készülékekkel oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.Közélet »

Tűz volt az égetőben

  Kigyulladt egy olajhűtésű szivattyú csütörtökön délután Tiszavasváriban, a Kabay János utca egyik telephelyén közölte a Katasztrófavédelem. A város önkormányzati, a nyíregyházi és a hajdúnánási hivatásos tűzoltók két habsugárral és két kézi tűzoltó készülékekkel oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Kultúra »

Rekord évet zárt a Szentmihályi Gyógyfürdő

  Hivatalosan vasárnapig tartott nyitva a közelmúltban hullámmedencével is bővült Szentmihályi Gyógyfürdő és Strandfürdő Tiszavasváriban, a hétvégi lehűlés miatt azonban gyakorlatilag szombaton zárta a szezont a város strandja. Volosinóczki Béla, a cég ügyvezetője a borús idő ellenére is derűsen újságolta, hogy minden korábbinál sikeresebb, látogatottabb volt az idei nyaruk.


Gazdaság »

TOP összegek - Pályáztak, nyertek, fejlesztenek

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 89,3 milliárd forintos forráskeret jut megyénkre. Az augusztus végi adatok szerint a fejlesztési források 66 százalékára, mintegy 58,8 milliárd forintra hirdettek nyerteseket, a rendelkezésre álló forrás 51 százalékára, 45,8 milliárd forintra már megkötötték a szerződéseket a pályázókkal, az összes forrásból 36 milliárd forintot pedig ki is fizettek a sikeres pályázóknak. Az eddig beérkezett 633 pályázat közül 346 kap támogatást.

Sport »

Tanuszoda - Egy karcsapással közelebb

  A Magyar Közlöny 2017. június 2-i számából kiderül: a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program II. ütemének keretében összesen 65 településen épül tanuszoda vagy tornaterem, illetve történik tanterem fejlesztés. A tanuszoda fejlesztések előfeltétele, hogy az érintett önkormányzatok a fejlesztés helyszínéül szolgáló ingatlanokat ingyenesen az állam tulajdonába adják.Ezt már olvasta?

Takarékok - egységben az erő

Elolvasom »