HATÁRTALANUL! kirándulás Erdélyben

2016-06-27 17:36

  A Szorgalmatosi Deák Ferenc Általános Iskola 7. osztályos diákjai csodálatos négy napot töltöttek el Erdélyben a „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” elnevezésű program keretében tudtuk meg Péntekné Fehér Éva pedagógustól. Az utat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 727 155 Ft-tal támogatta és a Határtalanul! (HAT-15-05) program keretében valósult meg.

Péntekné Fehér Éva pedagógustól tájékoztatatása szerint június 1-jén vágtak neki a hosszú útnak 26 tanulóval és két kísérővel. Erdélyben a legelső állomásuk Nagyszalonta volt, ahol felmentek a Csonka toronyba és megnézték híres költőnk, Arany János szülőházát is. Aradon néma főhajtással tisztelegtek az 1848-49-es szabadságharc hős vértanúinak emlékműve előtt.

Irodalmi és történelmi tanulmányaink során a diákok sokat tanulnak a Hunyadiakról, ezért nagy élmény volt számunkra Déván és Vajdahunyadon a várak megtekintése. Torockón a csodálatos régi házak és a mögöttük magasodó Székelykő nyűgözött le bennünket.

soundcloud.com/keletpress-h-r-gyn-ks-g/hatartalan-0615-penteke

Még egy kisebb vízimalmot is beindítottak a kedvünkért.Tordán a sóbánya mélysége-magassága kápráztatott el minket. Hihetetlenül érdekes és csodálatos látványban gyönyörködhettünk. Az időjárás nem volt mindig kegyes hozzánk:a tordai hasadékon  esőben keltünk át. De megcsináltuk! Az élmény leírhatatlan volt. Ezt a csodát mindenkinek látnia kellene!


Legnagyobb sajnálatunkra a kolozsvári programunkat elmosta a szakadó eső, de vigaszként megálltunk Krasznán és megnézhettük a református templomot, sőt még a kilátótornyába is felmehettünk a régi, fából készült lépcsőkön.Utolsó utunk Nagyváradra vezetett hazafelé jövet. Itt megnéztük a város gyönyörű főterét. Láttuk kívülről a kávéházat, ahol a költő Ady találkozott kortársaival, barátaival. Megnéztük a szépen felújított Szent László Székesegyházat belülről, és a hozzátartozó csodálatos parkot. Itt emlékeztünk meg a Nemzeti Összetartozás Napjáról.


A négy nap során az egyik szálláshelyünk Zsobokon volt a Bethesda Gyermekotthonban, ahol megismerkedtünk az ott lakó gyerekekkel, és átadtuk nekik az itthon összegyűjtött ajándékokat. A négy nap nagyon hamar elszállt, még szívesen maradtunk volna! Erdély csodálatos hegyei, zöld, teraszos lankái,a magyar irodalom és történelem megannyi lenyomata örökre felejthetetlen élmény marad számunkra!

Péntekné Fehér Éva


A rovat további cikkei
  • Újabb kontroll Tiszavasváriban

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

  • Református (M)érték Hajdúnánáson

      Nem csak a reformáció 500. évfordulója alkalmából marad emlékezetes ez az év a nánási emberek számára. Elhelyezték a református óvoda és a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumának alapkövét, valamint átadtak egy Kálvin-szobrot, és a gimnázium dísztermének festett fakazettás mennyezetét is Hajdúnánáson pénteken.

  • Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

      Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.Közélet »

Újabb kontroll Tiszavasváriban

  A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

Kultúra »

Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

  Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.


Gazdaság »

Bombát találtak a tiszavasvári úti laktanya mellett

  Vélhetően egy második világháborús bombát találtak a péntek délelőtt Nyíregyházán, Tiszavasvári úton, a volt Vorosilov laktanya kerítése mellett. A negyvenöt centiméter hosszú robbanószerkezetet erősáramú kábel fektetése közben munkagép fordította ki a földből. A dolgozók azonnal hívták a rendőrséget, akik értesítették a tűzszerészeket.

Sport »

Benyusz letarolta a Berettyót

  Teljes fordulót rendeztek a kézilabda NB II. Észak-keleti csoportban, bár nem minden megyei csapat lépett pályára. Tiszavasvári csapata a Berettyóújfalu csapatát fogadta hazai környezetben. A Hadas legények szoros első félidőt követően a 41. percben már tizenegy góllal vezettek és magabiztos győzelmet arattak.Ezt már olvasta?

Elolvasom »