A Szorgalmatosi Deák Ferenc Általános Iskola 7. osztályos diákjai csodálatos négy napot töltöttek el Erdélyben a „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” elnevezésű program keretében tudtuk meg Péntekné Fehér Éva pedagógustól. Az utat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 727 155 Ft-tal támogatta és a Határtalanul! (HAT-15-05) program keretében valósult meg.

Péntekné Fehér Éva pedagógustól tájékoztatatása szerint június 1-jén vágtak neki a hosszú útnak 26 tanulóval és két kísérővel. Erdélyben a legelső állomásuk Nagyszalonta volt, ahol felmentek a Csonka toronyba és megnézték híres költőnk, Arany János szülőházát is. Aradon néma főhajtással tisztelegtek az 1848-49-es szabadságharc hős vértanúinak emlékműve előtt.

Irodalmi és történelmi tanulmányaink során a diákok sokat tanulnak a Hunyadiakról, ezért nagy élmény volt számunkra Déván és Vajdahunyadon a várak megtekintése. Torockón a csodálatos régi házak és a mögöttük magasodó Székelykő nyűgözött le bennünket.

soundcloud.com/keletpress-h-r-gyn-ks-g/hatartalan-0615-penteke

Még egy kisebb vízimalmot is beindítottak a kedvünkért.Tordán a sóbánya mélysége-magassága kápráztatott el minket. Hihetetlenül érdekes és csodálatos látványban gyönyörködhettünk. Az időjárás nem volt mindig kegyes hozzánk:a tordai hasadékon  esőben keltünk át. De megcsináltuk! Az élmény leírhatatlan volt. Ezt a csodát mindenkinek látnia kellene!


Legnagyobb sajnálatunkra a kolozsvári programunkat elmosta a szakadó eső, de vigaszként megálltunk Krasznán és megnézhettük a református templomot, sőt még a kilátótornyába is felmehettünk a régi, fából készült lépcsőkön.Utolsó utunk Nagyváradra vezetett hazafelé jövet. Itt megnéztük a város gyönyörű főterét. Láttuk kívülről a kávéházat, ahol a költő Ady találkozott kortársaival, barátaival. Megnéztük a szépen felújított Szent László Székesegyházat belülről, és a hozzátartozó csodálatos parkot. Itt emlékeztünk meg a Nemzeti Összetartozás Napjáról.


A négy nap során az egyik szálláshelyünk Zsobokon volt a Bethesda Gyermekotthonban, ahol megismerkedtünk az ott lakó gyerekekkel, és átadtuk nekik az itthon összegyűjtött ajándékokat. A négy nap nagyon hamar elszállt, még szívesen maradtunk volna! Erdély csodálatos hegyei, zöld, teraszos lankái,a magyar irodalom és történelem megannyi lenyomata örökre felejthetetlen élmény marad számunkra!

Péntekné Fehér Éva

A címlapról ajánljuk