A kormány tavalyi döntését követően mindenki, így a Tiszavasváriban és térségében élők is abban reménykedtek, hogy az ingatlan árak elindulnak felfelé. Sajnos nem így történt. A budapesti kínálati áraktól fényévekre vagyunk, de Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, Somogy, Bács-Kiskun megyékben a négyzetméter-átlagárak 2–300 ezer forint között mozognak, ezek így az ország legdrágább megyéi – derült ki az otthonterkep.hu ingatlanpiaci felméréséből.

Szabolcs megye több térségében azonban ha kismértékben is, de emelkedtek az árak az utóbbi időben – erősítette meg a Kelet- Magyarországnak Tanyik Márti, a nyíregyházi Otthon Centrum munkatársa.

Átlag kínálati árak a megyében kistérségekre lebontva: tiszavasvári kistérség 82 ezer forint/négyzetméter; ibrány-nagyhalászi 77 ezer; kisvárdai 97 ezer; záhonyi 77 ezer; baktalórántházi 71 ezer; nagykállói 101 ezer; nyírbátori 91 ezer; mátészalkai 100 ezer; vásárosnaményi 79 ezer; fehérgyarmati 83 ezer; csengeri 85 ezer; nyíregyházi 192 ezer.

A kínálati ár változása (2014-ről 2015-re): tiszavasvári 13,9%; ibrány-nagyhalászi 14,9%; kisvárdai 5,4%; záhonyi –15,4%; baktalórántházi 24,6%; nagykállói –3,8%; nyírbátori 46,8%; mátészalkai –5,7%; vásárosnaményi –18,6%; fehérgyarmati 9,2%; csengeri 6,3%; nyíregyházi 7,3%Az országon belüli különbségek éves összehasonlításban tovább romlottak az elmúlt időszakban. Megyénkben ebben a tekintetben 1,8 százalékos növekedést regisztráltak, mely érdemi változásnak nem nevezhető a szakemberek szerint. A különbségeket jól érzékelteti, hogy két, hasonló állapotú, 60 négyzetméteres, teljesen átlagosnak számító lakás ára között a legdrágább (Budapest) és legolcsóbb (Nógrád megye) területeket tekintve akár több mint 18 millió forint különbség is lehet. Természetesen különböznek a megyeszékhelyek, a kisebb városok, községek, falvak árai egy-egy megyén belül, az átlagárak különbsége azonban így is jelentős.

Az otthonterkep.hu elemzése megemlíti: a CSOK várhatóan a fővárosi és nyugat-magyarországi területek ingatlanpiacát felpezsdíti, ám az kérdéses, hogy lesz-e érezhető hatása a fent említett hátrányos helyzetű megyék kínálati áraira. Ez pedig még tovább növelheti a szakadékot a két országrész árszintjei között.

Forrás: KM

A címlapról ajánljuk