Ingatlanpiac: nem látszik a fény az alagút végén

2016-07-04 22:39

  A kormány tavalyi döntését követően mindenki, így a Tiszavasváriban és térségében élők is abban reménykedtek, hogy az ingatlan árak elindulnak felfelé. Sajnos nem így történt. A budapesti kínálati áraktól fényévekre vagyunk, de Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, Somogy, Bács-Kiskun megyékben a négyzetméter-átlagárak 2–300 ezer forint között mozognak, ezek így az ország legdrágább megyéi – derült ki az otthonterkep.hu ingatlanpiaci felméréséből.

Szabolcs megye több térségében azonban ha kismértékben is, de emelkedtek az árak az utóbbi időben – erősítette meg a Kelet- Magyarországnak Tanyik Márti, a nyíregyházi Otthon Centrum munkatársa.

Átlag kínálati árak a megyében kistérségekre lebontva: tiszavasvári kistérség 82 ezer forint/négyzetméter; ibrány-nagyhalászi 77 ezer; kisvárdai 97 ezer; záhonyi 77 ezer; baktalórántházi 71 ezer; nagykállói 101 ezer; nyírbátori 91 ezer; mátészalkai 100 ezer; vásárosnaményi 79 ezer; fehérgyarmati 83 ezer; csengeri 85 ezer; nyíregyházi 192 ezer.

A kínálati ár változása (2014-ről 2015-re): tiszavasvári 13,9%; ibrány-nagyhalászi 14,9%; kisvárdai 5,4%; záhonyi –15,4%; baktalórántházi 24,6%; nagykállói –3,8%; nyírbátori 46,8%; mátészalkai –5,7%; vásárosnaményi –18,6%; fehérgyarmati 9,2%; csengeri 6,3%; nyíregyházi 7,3%Az országon belüli különbségek éves összehasonlításban tovább romlottak az elmúlt időszakban. Megyénkben ebben a tekintetben 1,8 százalékos növekedést regisztráltak, mely érdemi változásnak nem nevezhető a szakemberek szerint. A különbségeket jól érzékelteti, hogy két, hasonló állapotú, 60 négyzetméteres, teljesen átlagosnak számító lakás ára között a legdrágább (Budapest) és legolcsóbb (Nógrád megye) területeket tekintve akár több mint 18 millió forint különbség is lehet. Természetesen különböznek a megyeszékhelyek, a kisebb városok, községek, falvak árai egy-egy megyén belül, az átlagárak különbsége azonban így is jelentős.

Az otthonterkep.hu elemzése megemlíti: a CSOK várhatóan a fővárosi és nyugat-magyarországi területek ingatlanpiacát felpezsdíti, ám az kérdéses, hogy lesz-e érezhető hatása a fent említett hátrányos helyzetű megyék kínálati áraira. Ez pedig még tovább növelheti a szakadékot a két országrész árszintjei között.

Forrás: KM


A rovat további cikkei
  • Újabb kontroll Tiszavasváriban

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

  • Református (M)érték Hajdúnánáson

      Nem csak a reformáció 500. évfordulója alkalmából marad emlékezetes ez az év a nánási emberek számára. Elhelyezték a református óvoda és a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumának alapkövét, valamint átadtak egy Kálvin-szobrot, és a gimnázium dísztermének festett fakazettás mennyezetét is Hajdúnánáson pénteken.

  • Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

      Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.Közélet »

Újabb kontroll Tiszavasváriban

  A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

Kultúra »

Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

  Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.


Gazdaság »

Bombát találtak a tiszavasvári úti laktanya mellett

  Vélhetően egy második világháborús bombát találtak a péntek délelőtt Nyíregyházán, Tiszavasvári úton, a volt Vorosilov laktanya kerítése mellett. A negyvenöt centiméter hosszú robbanószerkezetet erősáramú kábel fektetése közben munkagép fordította ki a földből. A dolgozók azonnal hívták a rendőrséget, akik értesítették a tűzszerészeket.

Sport »

Benyusz letarolta a Berettyót

  Teljes fordulót rendeztek a kézilabda NB II. Észak-keleti csoportban, bár nem minden megyei csapat lépett pályára. Tiszavasvári csapata a Berettyóújfalu csapatát fogadta hazai környezetben. A Hadas legények szoros első félidőt követően a 41. percben már tizenegy góllal vezettek és magabiztos győzelmet arattak.Ezt már olvasta?

Elolvasom »